Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Čím ožije v únoru Galerie moderního umění v Hradci Králové?

PR článek

Subjektivní pohled na dějiny versus intimní experiment s přírodními materiály. Dva umělci Matyáš Chochola a Petra Malinová otevřenou novou etapu výstavních prostor ve čtvrtém patře, oba dva mimo jiné spojuje i vazba k Hradci Králové.

27. února, čtvrtek, kdy se znovu do nejvyššího patra Galerie moderního umění vrátí výstavní život. Návštěvníci budou mít místo uceleného ochozu možnost najít hned dvě nová výstavní místa, galerii Prostor a Bílou kostku. Právě v té celý večer odstartuje vernisáží Petry Malinové a její instalaceZ úcty k hlíně. Tvorba Petry Malinové je založená na principech zkoumání krajinných námětů a jejich drobných motivů. V současné době se zaměřuje na kresbu a skládání strukturálních obrazů. Experimentuje s přírodními materiály jako je hlína, popel, jíl, sbírá traviny, bylinky i kvítka, která strukturovaně skládá do svých obrazů. 

S lehkostí zachytává krásu přítomného okamžiku, stejně jako tomu bylo například u impresionistů. Vyčištěný prostor Bílé kostky nabízí ideální možnost vytrhnout diváky z každodenního shonu a obdivovat detaily, které jinak nepozorným očím zůstávají skryté.

V 18:00 si převezme pomyslné žezlo rodilý hradečák Matyáš Chochola a pozve návštěvníky do Prostoru, kde se na ně bude čekat jeho instalace nazvaná Dějiny lidstva.  Chocholova instalace je burleskní výpravnou epopejí, která funguje jako flashback celými dějinami euroamerické kultury. Myšlenkový oblouk vede slovy autora: „…od bájné Atlantidy, přes tajuplný Egypt, staré Řecko, ozvěny postmoderny až po současnou krizi, trumpisty, sexisty a feministy. Podivné Kelty, tajemné Etrusky, korporátní design, a automobilový průmysl nevyjímaje…“

Celá výstava je dobrodružnou výpravou napříč dobou a prostorem nejrůznějších kultur i komunit. Návštěvník se tak stává badatelem, Indiana Jonesem, tančícím trpaslíkem v černém vigvamu i objevitelem egyptských hrobek.  

Jako každá správná vernisáž bude má i tahle dvojitá sláva svůj doprovodný program v podobě autorského zahájení a hudebního doprovodu. Obě výstavy budou k vidění ve čtvrtém patře Galerie moderního umění v Hradci Králové až do 7. června 2020.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky kultura, galerie moderního umění, Hradec Králové, umělci, subjektivní pohled, dějiny, Galerie moderního umění v Hradci Králové, Indiana Jones, Malinová, vernisáž, Egypt, přírodní materiál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čím ožije v únoru Galerie moderního umění v Hradci Králové?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.