Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Náchodě má novou magnetickou rezonanci za několik milionl korun

Krajská Oblastní nemocnice Náchod včera spustila zkušební provoz magnetické rezonance a začala přijímat objednávky na vyšetření. S vyšetřením prvních pacientů se počítá 1. února. Nemocnice Náchod zajišťuje péči pro oblast s více než 200 tisíci obyvateli a magnetická rezonance jí velmi chyběla. Pacienti z Náchodska zatím dojíždějí na vyšetření do krajské nemocnice v Trutnově nebo do Fakultní nemocnice v Hradci Králové.

"Pořízení magnetické rezonance do náchodské nemocnice umožní zkrácení čekací doby na vyšetření, které patří v současné době mezi nejvyspělejší zobrazovací techniky. Současná přístrojová kapacita magnetické rezonance v Královéhradeckém kraji je již nedostačující," uved primář radiodiagnostického oddělení náchodské nemocnice Marek Strnad.

Pořízení rezonance do Náchoda trvalo téměř tři roky. Dodavatele nemocnice vybrala ve třetím tendru, předchozí dvě soutěže z různých důvodů zrušila. Přístroj včetně stavebních úprav dodala společnost Siemens Healthcare za 39,9 milionu korun s DPH. Součástí ceny je i 8,5 milionu korun za sedmiletý servis. Kromě firmy Siemens Healthcare se do třetího tendru přihlásila ještě společnost Philips Česká republika.

Před soutěží nemocnice odhadovala hodnotu zakázky na 51 milionů korun bez DPH. Cena od Siemensu bez DPH činí 32,98 milionu korun. Na pořízení rezonance dostala nemocnice od kraje dotaci 46 milionů korun. Nevyčerpané peníze nemocnice kraji vrátí.

Pochybnosti nad výběrem dodavatele rezonance loni v březnu na zasedání krajského zastupitelstva vyjádřil poslanec Pavel Plzák (ANO). Nemocnice podle něj soutěž opakovala kvůli tomu, že čekala, až vyhraje "preferovaná firma". Nemocnice Plzákovy výhrady odmítla a uvedla, že v zakázce postupovala transparentně.

Kraj plánuje, že magnetickou rezonanci pořídí i do jičínské oblastní nemocnice. "V současné době už probíhá projektování nového pavilonu A jičínské nemocnice, kde počítáme i s magnetickou rezonancí," uvedl předseda představenstva Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Marian Tomášik.

Nová magnetická rezonance, která nahradila více než deset let staré zařízení, funguje od začátku dubna 2019 v nemocnici Trutnov. Dodavatelem rezonance do Trutnova byla také firma Siemens. Náklady na novou magnetickou rezonanci, rentgen a stavební úpravy v Trutnově dosáhly 34 milionů korun.

Magnetická rezonance umožňuje vyšetření celého těla, zejména nervové soustavy, měkkých tkání pohybové soustavy, břicha a pánve. Oproti rentgenovým vyšetřením včetně výpočetní tomografie (CT) je její výhodou nepřítomnost rentgenového záření.

Autoři | Foto Aleš Cabicar

Štítky ČR, nemocnice, rezonance, Náchod, magnetická rezonance, Oblastní nemocnice Náchod, Trutnov, Fakultní nemocnice Hradec Králové, okres Náchod, soutěž, Siemens Healthcare, Siemens

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Náchodě má novou magnetickou rezonanci za několik milionl korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.