Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Díky technickému sněhu můžeme o víkendu na lyže do Krkonoš i Orlických hor

V Královéhradeckém kraji se lyžuje jen díky technickému sněhu. V provozu jsou všechny velké areály v Krkonoších i Orlických horách a také některé menší, většinou však ne v celém rozsahu. Nabízejí dohromady více než 50 kilometrů upravených sjezdových tratí. Na upravených sjezdovkách je od 20 do 50 centimetrů převážně technického sněhu.

Hlavní lyžařské areály v Krkonoších v hradeckém kraji, SkiResort Černá hora - Pec a středisko Špindlerův Mlýn, nabízejí velmi dobré podmínky pro lyžování. "Intenzivně zasněžujeme, jedeme z 90 procent. Ve Svatém Petru pracujeme na zasněžení sjezdovky Hřiště a Velkého hanku," řekl vedoucí skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš.

Bez technického zasněžování by současná sezona nebyla, shodují se zástupci fungujících středisek. "Není to ale tak, že bychom mohli zasněžovat, co bychom chtěli. Musíme hlídat průtoky v tocích, ze kterých vodu bereme, a podle toho zasněžování limitovat. Kromě mrazů nás v současné sezoně limituje také množství vody," podotkl Hroneš.

Velká střediska v hradeckém kraji si na nedostatek zájmu lyžařů nestěžují. Těží z toho, že patří k mála místům v regionu, kde se lyžuje. "Co se návštěvnosti týče, tak jsme na tom dokonce lépe než loni. Letos není kvůli nedostatku sněhu mnoho středisek v provozu, tak se lyžaři koncentrují do těch málo, která fungují," řekl Hroneš. Hodnotit sezonu, která je v polovině, si ale stejně jako ostatní oslovení zástupci středisek netroufl. "Máme za sebou už sezony, kdy jsme na tom byli výrazně hůře," dodal Hroneš.

Podobná situace je ve SkiResortu Černá hora - Pec. Od víkendu by se tam mělo lyžovat na téměř 39 kilometrech upravených sjezdovek. V provozu jsou areály Černá hora, Pec pod Sněžkou, Černý Důl a Velká a Malá Úpa. "Od pátku a od soboty otevřeme další nové sjezdovky, a to v areálech Černý Důl a Velká Úpa," uvedla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Podle ní se bez retenčních nádrží lyžařské areály do budoucna neobejdou. "Bez technického sněhu bychom tuto lyžařskou sezonu nebyli schopní odstartovat. Máme výhodu výše položených areálů, ve kterých jsme dokázali sjezdovky vysněžit a otevřít. Naším cílem je vybudovat retenční nádrže v každém z areálů, je to naše investiční priorita," sdělila Plchová.

V provozu jsou také orlickohorská střediska. Například v Deštném jsou otevřeny hlavní sjezdovky a přepravní zařízení, areál jede asi ze 70 procent.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, AUDIO, umělý sníh, Královéhradecký kraj, Krkonoše, sjezdovka, Orlické hory, Černá hora, Špindlerův Mlýn, Svatý Petr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky technickému sněhu můžeme o víkendu na lyže do Krkonoš i Orlických hor  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.