Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do skiareálů dorazily tisíce lidí. Sníh je většinou technický

Tisíce lidí dorazily o víkendu do českých skiareálů, vlekaři si tak návštěvnost většinou pochvalují. Lyžaře neodradilo ani to, že řada středisek je pouze v omezeném provozu a sníh je hlavně technický. Dobré podmínky panovaly především ve vyšších polohách, vlekaři by si ale přáli výraznější a trvalejší ochlazení. Desítky kilometrů tratí měli k dispozici také běžkaři, na některých horách ale stopy kvůli nedostatku sněhu nejsou.

Velký zájem byl tradičně o lyžování v Krkonoších. Ve SkiResortu Černá hora - Pec se o víkendu vystřídalo zhruba 15.000 lyžařů, ve Špindlerově Mlýně bylo asi 11.000 lidí. "Na tuto část sezony je návštěvnost dobrá. Je vidět, že ne všechna střediska jsou v provozu," řekl vedoucí skiareálu ve Špindlerově Mlýně René Hroneš. Horší návštěvnost měla ale například Rokytnice nad Jizerou, kde počasí zkazilo plány na otevření dlouhé tříkilometrové sjezdovky. V sobotu i dnes v Rokytnici lyžovalo zhruba 1200 lidí, obvykle jich bývá dvakrát až čtyřikrát více.

"Mrazivé počasí posledních dní jsme využili k zasněžování a otevřeli jsme nově několik dalších sjezdovek. I díky tomu můžeme už tento pátek 10. ledna spustit večerní lyžování na Protěži v Janských Lázních," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová. Na sjezdovkách je od 35 do 55 centimetrů sněhu a pro běžkaře je upraveno zhruba 50 kilometrů tras na vrcholu Černé hory a v okolí Pece pod Sněžkou a na Malé Úpě.

Lyžuje se také v Orlických horách, například v Deštném a Říčkách. Kromě velkých krkonošských a orlickohorských středisek v hradeckém kraji nabízejí lyžování také některá menší.

Ostatní kraje 

Zhruba 3000 lyžařů bylo v Jizerských horách v areálech Ski bižu, na Tanvaldském Špičáku, Severáku a Bedřichově. "Je to samozřejmě méně než loni, s ohledem na letošní zimu jsme ale spokojeni," uvedl ředitel Ski bižu Pavel Bažant. Na Ještědu měli okolo 600 návštěvníků, což je podle ředitele areálu Jakuba Hanuše na poměry letošní zimy docela dobré.

Na Klínovci a na Bublavě leží od deseti do 60 centimetrů technického sněhu. Šumavský Špičák nabízí asi 30 centimetrů sněhu, areál je otevřen v omezeném provozu. Lyžuje se na třech sjezdovkách. Další jsou otevřeny v Železné Rudě. Na Zadově si na podmínky stěžují. "Vypadalo by to líp, pokud by kolem sjezdovek nebyla zelená tráva. Ale bohužel zatím nám počasí příliš nepřeje," řekl za areál Petr Vondraš. Skiareál Lipno za víkend navštívilo přibližně 2500 lyžařů. Ideální podmínky pro lyžování jsou tam především odpoledne a večer.

Na Vysočině bylo počasí spíše jarní, střediska ale zůstala v provozu a na svazích bylo asi půl metru sněhu. Zatímco na Harusově kopci si zájem lidí pochvalovali, například na Šacberku nebyl zájem velký.

Naopak v Jeseníkách byla víkendová návštěvnost nadprůměrná. Plné sjezdovky byly především v sobotu. "Tento víkend byl takový vánoční. Počasí slušné, ráno to bylo zmrzlé, dneska jsme dokonce viděli i sluníčko, takže lidí bylo dost a myslím si, že si to užili," řekl zástupce střediska v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka. Asi 1000 návštěvníků bylo každý den na Červenohorském sedle a v Přemyslově na Šumpersku.

Beskydský areál Ski Bílá byl plný hlavně v neděli, kdy dorazilo asi 2000 lyžařů, v sobotu jich byla polovina. Od víkendu tam bylo poprvé zprovozněno večerní lyžování na jižním i severním svahu. V regionu jsou v provozu i příměstská střediska nedaleko Ostravy, například Vaňkův kopec.

Úspěšný víkend za sebou mají areály ve Zlínském kraji, zástupci středisek Kohútka, Troják nebo Rališka hodnotí návštěvnost jako nadprůměrnou. Také na svazích v Jihomoravském kraji bylo plno, lyžuje se na Blanensku, Břeclavsku i Hodonínsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Budějcká Drbna

Štítky lyžování, sport, sníh, ski střediska, zima, technický sníh, sjezdovka, lyžař, Černá hora, Špindlerův Mlýn, Krkonoše, okres Šumperk, Tanvaldský Špičák, Rokytnice nad Jizerou, Rokytnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do skiareálů dorazily tisíce lidí. Sníh je většinou technický  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.