Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Nosorožci zvládl náročnou cestu ze Dvora Králové až do Rwandy

Safari Park Dvůr Králové převezl na konci června pět kriticky ohrožených nosorožců černých do Rwandy, aby tak pomohl založit novou, geneticky rozmanitou populaci nosorožců v zemi. A jak se zvířatům po několika měsících daří? Skvěle!

„Strava nosorožců, kteří byli přesunuti do Rwandy, je v těchto dnech už asi z poloviny tvořena místními zdroji, jde především o rostliny rodu Grewia a rovněž o akácie,“ uvádí dvorský ošetřovatel Jan Žďárek, který se ze Rwandy právě vrátil. Přechod na místní stravu je pro úspěšnou aklimatizaci nosorožců klíčový, proto musí být kondice zvířat v jeho průběhu intenzivně sledována.

Na konci prvního červencového týdne byly nosorožcům do rohů vloženy vysílačky, které umožní jejich neustálé sledování přes satelitní systém. „Při zákroku musela být zvířata plně uspána, všechna to však zvládla velmi dobře. Umístění vysílaček do rohů zvýší jejich bezpečnost, protože díky nim bude mít správa parku neustálý přehled o jejich pohybu,“ vysvětluje zoolog Jiří Hrubý, který se zákroku účastnil přímo ve Rwandě.

Nosorožci jsou stále v bomách, tedy ohradách z dřevěných kůlů, do nichž byli vypuštěni hned po příjezdu. Jedním z důvodů je právě nutnost pečlivě sledovat jejich zdravotní stav po celou dobu aklimatizace, což by v otevřeném terénu nebylo možné. Větve přímo ze savany jsou nosorožcům připevňovány na hrazení bom dvakrát denně, aby tak měly neustálý přístup k čerstvé stravě. V minulém týdnu jim rovněž byla podána profylaxe proti trypanozomě.

V bomách nosorožci zůstanou ještě několik týdnů, ve Rwandě jsou s nimi stále ošetřovatelé ze Dvora Králové. Jakmile si na nové podmínky zvyknou, vypustí je ošetřovatelé do větších výběhů majících okolo jednoho hektaru, kde bude pokračovat další fáze aklimatizace.

Pět kriticky ohrožených nosorožců černých bylo ze Safari Parku Dvůr Králové převezeno do národního parku Akagera ve Rwandě 23. a 24. června. Tato skupina má podpořit obnovení populace nosorožců v zemi. Nosorožce na cestu připravil a transport zorganizoval Safari Park Dvůr Králové ve spolupráci s patronkou přesunu Veronikou Vařekovou, rwandskou vládou, organizací African Parks a Evropskou asociací zoologických zahrad a akvárií (EAZA). Tři nosorožce ze Safari Parku Dvůr Králové, jednoho z Flamingo Landu v Anglii a jednoho z Ree Park Safari v Dánsku vybral pro tento projekt Mark Pilgrim, koordinátor chovu nosorožců černých v Evropě v rámci EAZA.

Autoři | Foto Jan Žďárek

Štítky Rwanda, Dvůr Králové nad Labem, ZOO Dvůr Králové, European Association of Zoos and Aquaria, Žďárek, Evropa, Dánsko, Anglie, Veronika Vařeková, Mark Pilgrim

FOTO: Nosorožci zvládl náročnou cestu ze Dvora Králové až do Rwandy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.