Počasí dnes21 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Dalším čestným občanem Hradce Králové je Karel Čapek

Novým čestným občanem Hradce Králové se stal významný český spisovatel, novinář a filozof Karel Čapek. Ten ve městě na soutoku Labe a Orlice strávil čtyři roky, které významně ovlivnily jeho osobnost, pozdější postoje a politické orientace a toto období našlo i odraz v jeho literární tvorbě. O udělení čestného občanství in memoriam Karlu Čapkovi dnes rozhodli hradečtí zastupitelé. Symbolickou listinu k tomuto významnému ocenění města předá primátor Hradce Králové jeho navrhovatelům během zítřejšího slavnostního večera udílení výročních cen města za rok 2018.

Karel Čapek patří zcela jistě mezi nejznámější postavy naší novodobé historie a v jeho životě má své místo i Hradec Králové. Bezpochyby jde o jednu z nejvýznamnějších osobností, která se zde narodila nebo žila,“ říká k udělení čestného občanství primátor města Alexandr Hrabálek.

V Hradci Králové Karel Čapek studoval na C. k. vyšším gymnáziu a bydlel v letech 1901–1905 na Malém náměstí společně se svojí babičkou. Ačkoli není jednoznačně prokázáno, že z hradeckého gymnázia musel odejít studovat do Brna pro své protirakouské smýšlení či kvůli nařčení z rozvrácení základů habsburské říše, jednalo se o období, které bylo důležitou etapou jeho života a pobyt v Hradci Králové ovlivnil jeho názory, vzdělání a životní postoje. „Karel Čapek se od úspěšného a zapáleného, byť v tehdejším hradeckém gymnáziu problémového, studenta vypracoval v zřejmě největší literární osobnost tehdejší mladé republiky a později jednoho z nejzásadnějších tvůrců světového formátu,“ doplňuje Hasan Zahirovič, navrhovatel udělení čestného občanství a člen výboru Společnosti bratří Čapků, která se zabývá studiem života a díla těchto významných osobností českých dějin a umění.

S Karlem Čapkem se pojí i první uvedení jeho nejslavnější divadelní hry R.U.R., a to 2. ledna 1921 v provedení Jednoty divadelních ochotníků Klicpera v Hradci Králové. Až po premiéře na hradecké scéně se dostala do Národního divadla, na Broadway či do Japonska.

V seznamu čestných občanů Hradce Králové figuruje 67 jmen. Poprvé bylo čestné občanství uděleno v roce 1833 dramatikovi Václavu Klimentu Klicperovi. Mezi dalšími jsou pak výrazné osobnosti českého politického, uměleckého a společenského života, například Alois Jirásek, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Masaryk, Vladimír Remek či Viktor Fischl. V posledních deseti letech to byli: Dominik Duka, Zbyněk Hejda, Pavel Wonka, Soňa Červená, která je také jedinou ženou na seznamu, Jiří Hilmar a Vladimír Preclík.

Tisková zpráva | Foto Autor: neznámý – Dějiny zemí Koruny české, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=5834404

Štítky Karel Čapek, občan, Hradec, Hradec Králové, Labe, Orlice, Václav Kliment Klicpera, Alexandr Hrabálek, Tomáš Garrigue Masaryk, Jan Masaryk, Alois Jirásek, Vladimír Remek, Dominik Duka, Viktor Fischl

Dalším čestným občanem Hradce Králové je Karel Čapek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.