Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Písemnými pracemi z cizích jazyků dnes pokračují státní maturity

Písemnými pracemi z cizích jazyků dnes pokračuje úvodní část jarního termínu státních maturit, které ve středu začaly slohem z povinné češtiny. Maturitu z cizího jazyka budou dělat asi čtyři pětiny z celkem zhruba 68 tisíc středoškoláků, kteří jdou letos ke zkoušce poprvé. Většina z nich bude maturovat z angličtiny. Zbytek si jako druhý povinný předmět zvolil matematiku. Didaktický test z ní - podobně jako z češtiny a cizích jazyků - bude na začátku května.

Písemná práce z cizího jazyka se skládá ze dvou částí. V každé má student zpracovat jedno slohové zadání, které si nevybírá. Oba slohy dohromady mají mít rozsah 180 až 220 slov, student má na rozmyšlení a napsání celkem hodinu času.

Zatímco v minulých letech se písemné práce z cizího jazyka psaly až v období didaktických testů, letos se je Cermat (Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání, které státní maturity organizuje) rozhodl posunout na dřívější datum. Centrální hodnotitelé by tak podle tiskového odboru Cermatu měli mít více času na opravování, a měla by se minimalizovat jejich chybovost.

Loni měl Cermat chyby v maturitních i přijímacích testech z češtiny. Ministr školství Robert Plaga (ANO) kvůli tomu potom odvolal z funkce ředitele Cermatu Jiřího Zíku, kterého v čele organizace vystřídala Michaela Kleňhová.

Z angličtiny má letos maturovat více než 50 tisíc středoškoláků, což je kolem 95 procent těch, kteří si vybrali zkoušku z cizího jazyka. Necelá tři procenta se rozhodla pro němčinu, ještě méně pro ruštinu, španělštinu nebo francouzštinu.

Maturity mají státní a profilovou část, kterou studenti skládají na úrovni školy. U státní maturity je povinná zkouška z češtiny a druhý předmět si žáci volí mezi cizím jazykem a matematikou, ze které každoročně propadne nejvíc maturantů. Nejpozději za tři roky by středoškoláci měli maturovat ze všech tří předmětů.

Didaktické testy státní maturity budou 2. a 3. května. Nepovinná zkouška Matematika+, která je obtížnější verzí testu z matematiky, se letos uskuteční v pondělí 6. května.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky škola, maturita, jazyk, zkouška, cizí jazyk, matematika, CERMAT, Robert Plaga, Michaela Kleňhová, ANO 2011

Písemnými pracemi z cizích jazyků dnes pokračují státní maturity  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.