Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Socha z průčelí budovy Muzea východních Čech zamířila na renovaci. Odborníci z ní odstraní divokou patinu

V těchto dnech probíhá v konzervátorské dílně odstraňování divoké patiny ze 167 cm vysoké bronzové sochy z průčelí budovy Muzea východních Čech. Socha znázorňuje mladíka osvobozujícího se z těsného krunýře, který představuje sevření města josefínskými hradbami.

Průzkum na VŠCHT v Praze ukázal, že socha je vyrobena ze slitiny mědi, zinku a cínu, nejedná se tedy o typickou bronzovou slitinu. Socha je souvisle pokrytá černou a tmavě zelenou ušlechtilou patinou a divokou patinou světle zelené barvy. Patinu tvoří majoritně bazické sírany měďnaté – brochantit a antlerit.

„Nyní v konzervátorské dílně probíhá mechanické odstraňování divoké patiny se zachováním patiny ušlechtilé, která má bariérový účinek proti dalšímu koroznímu působení. Po očištění bude následovat konzervace sochy mikrokrystalickým voskem,“ uvedla konzervátorka Andrea Černá.

Socha bude následně navrácena do průčelí budovy muzea.

Autoři | Zdroj Muzeum východních Čech

Štítky muzeum, socha, Hradec, sanace, patina, budova muzea, Muzeum východních Čech, Vysoká škola chemicko-technologická v Praze, Andrea Černá, Praha, renovace

Socha z průčelí budovy Muzea východních Čech zamířila na renovaci. Odborníci z ní odstraní divokou patinu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.