Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) se od propuknutí kauzy s polským hovězím masem intenzivněji věnuje různým kontrolám. V restauracích ověřuje např. pravdivost deklarovaných údajů o původu masa nebo správný způsob uvádění informací pro spotřebitele.
Pozornost inspekce zaměřuje také na kontrolu dokladů a prověřuje, zda nejsou uváděny na trh potraviny neznámého původu. K 11. únoru SZPI realizovala více než 1 100 kontrol. Ve třech případech došlo ke klamání spotřebitele o zemi původu masa. Pochybení se našlo i v Hradci. Restaurace na Velkém náměstí nabízela argentinskou roštěnou, na talíři se ale mohlo objevit maso z Brazílie.
„Restaurace Mexita Hradec s.r.o., Velké náměstí 148/11, Hradec Králové. Kontrolovaná osoba místo masa z Argentiny v pokrmu „Argentinská roštěná - 200 g STEAK RIB EYE Z MLADÉHO BÝČKA“ nabízela potravinu vyrobenou z masa původem z Brazílie,“ stojí v tiskové zprávě Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
S restaurací prý bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty.