Počasí dnes14 °C, zítra11 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Zřizovatelé školy v hradeckém kraji zvyšují bezpečnost. Investují statisíce

Zabezpečení škol a školských zařízení zřizovaných Královéhradeckým krajem a informovanost o bezpečnostních rizicích se za posledních deset let výrazně zlepšily. Investice do bezpečnostních opatření v krajských školách za tuto dobu jsou v řádech nižších stovek tisíc korun, další prostředky jdou do jejich modernizace a údržby. Výrazně se například zlepšilo zabezpečení vstupů do budov. Do prevence i zabezpečení škol investují také města. Letos uplyne deset let od tragické události ve Žďáru nad Sázavou, kde psychicky nemocná žena napadla studenty a jednoho zabila.

"Žádná škola zřizovaná krajem dosud nebyla terčem nějakého fyzického útoku. Stejně jako další stovky škol po celé ČR ale obdržely i školy v kraji letos v září několik e-mailů s hrozbou bombového útoku, které se ukázaly jako plané," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Většina krajských škol podle něj disponuje čipovým nebo kartovým systémem otevírání dveří a některé školy i systémem kamerovým. "Pokud jde o bezpečnostní vybavení škol, kraj toto finančně podpořil v době vytvoření doporučení z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Finančně nejnáročnější byla investice do turniketů na SOŠ a SOU Vocelova v Hradci Králové. Školy si tyto investice řeší ze svých rozpočtů," uvedl Lechmann. V roce 2020 kraj žádal o dotaci ministerstva vnitra z projektu nazvaného Zvýšení ochrany a zabezpečení škol, tuto příležitost využilo devět škol.

Bezpečnostními systémy opatřila své školy i většina měst. Ve stotisícovém Hradci Králové jde ročně do všech škol zřizovaných městem dva až tři miliony korun včetně investic do oprav kamerových systémů nebo obměny technologií.

"Většina škol má kamerový systém umístěný na vstupu do škol a ve společných prostorech. Na vstupních místech je také nainstalován elektronický dálkově obsluhovaný zámek, na vytipovaných místech i čidla na pohyb," uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková.

Řada hradeckých škol spolupracuje s bezpečností službou, někde mají i tlačítko pro rychlé přivolání pomoci. "Mezi běžné opatření patří i to, že ve stanovené době školník nebo pedagogický dozor sleduje pohyb do a ze školy," dodala Rohlíčková.

Město Hradec Králové jako zřizovatel škol na jaře zorganizovalo metodický seminář na ochranu tzv. měkkých cílů, ze kterého vzešla základní doporučení, například každá škola aktualizovala směrnice ohledně nepředvídatelných událostí nebo prověřila technické vybavení a bezpečnostní prostředky.

Města také organizují ve školách cvičení zaměřená na ochranu žáků, jako tomu bylo začátkem října ve Dvoře Králové nad Labem v ZŠ Strž. Do akce se zapojili také strážníci a složky integrovaného záchranného systému. Součástí cvičení byl nácvik evakuace lidí a poskytnutí první pomoci zraněným. "Závěr patřil modelové akci, jejímž námětem byl útok bývalého žáka, který přijde ozbrojený do školy s cílem ublížit co největšímu množství lidí. Zaměřili jsme se také na nácvik použití nouzového tlačítka personálem školy a okamžitou reakci strážníků na nouzový signál," uvedl ředitel dvorské městské policie Jan Štípek. Radnice plánuje zakoupení nouzových tlačítek do škol.

Na preventivních vzdělávacích akcích žáků i personálu škol kraj spolupracuje s krajským policejním ředitelstvím. Například loni Policie ČR v kraji zajistila přednášky na téma aktivního střelce na 11 středních školách, 26 základních školách a dvou vysokých školách. "Celkově se školení zúčastnilo více než tisíc osob," uvedl Lechmann.

Letos policie v kraji zorganizovala stovku přednášek, besed a cvičení. I když se tyto vzdělávací akce týkaly také nemocnic, městských úřadů a dalších institucí, nejvíce cílily právě na školy napříč krajem. Například na Univerzitě Hradec Králové bylo 9. května takto proškoleno 350 studentů a 135 zaměstnanců nebo 18. září na SPOŠ Jičín 150 žáků a 15 pedagogů.

Kraj ve spolupráci s Policií ČR připravuje na listopad pro ředitele středních a speciálních škol všech zřizovatelů přednášku na téma útočník ve škole a e-mailové hrozby školám. "Tato přednáška by měla odstartovat sérii vzdělávání a cvičení přímo v jednotlivých školách," dodal Lechmann.

V Královéhradeckém kraji je krajských středních škol 54, soukromých 14 a čtyři církevní. Většinu základních a mateřských škol zřizují města a obce.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, školy, kriminalita, správa, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zřizovatelé školy v hradeckém kraji zvyšují bezpečnost. Investují statisíce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.