Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

V hradeckém kraji zářijové záplavy způsobily škody za desítky milionů korun

V Královéhradeckém kraji zářijové záplavy způsobily škody za desítky milionů korun, zejména na silnicích a horských cestách v pohraničních oblastech kraje, vyplynulo z informací oslovených institucí. K nejzasaženějším oblastem v polovině září patřilo v kraji Broumovsko v okrese Náchod a Krkonoše a Orlické hory s podhůřím. V zastavěných částech měst a obcí na území kraje velká voda větší škody nezpůsobila.

"Důraz je na zajištění bezpečnosti silniční sítě, zejména v horských oblastech zasažených sesuvy půdy. Případná trvalá stabilizační opatření nejsou v uvedené částce zahrnuta. Probíhají prohlídky silnic a mostních objektů zasažených povodněmi. Poškozené mosty čekají přednostně mimořádné prohlídky," sdělil mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Kvůli přívalovým dešťům, zaplavení silnic blátem, ucpání propustků a sesuvům svahů muselo být v kraji uzavřeno 12 úseků silnic druhé a třetí třídy. "Doba uzavření těchto úseků se pohybovala od několika hodin až po několik dní v závislosti na míře poškození, rychlosti opadnutí vody a možnosti odstranění naplavenin a popadaných stromů," řekl Lechmann.

Sesuvy půdy vyřadily na čas z provozu například horskou silnici II/252 v úseku Spálený Mlýn – Pomezní Boudy v Krkonoších.

Broumovsko zasáhla místy až padesátiletá voda. Pod vodou se ocitly například části Otovic, Meziměstí, Broumova. Škody na obecním majetku jsou podle zástupců jednotlivých obcí a měst maximálně v řádech statisíců korun, na soukromém vyšší.

Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) odhaduje škody na 32,5 milionu korun. "Co se týče škod po zářijových silných deštích, tak jde o celý soubor. Škody jsme zaznamenali na všem, v lesích, na cestách i objektech," řekl mluvčí Správy KRNAP Radek Drahný.

V Krkonoších trvá nebezpečí od padajících poškozených stromů. Některé lesní cesty jsou stále uzavřené, jejich aktualizovaný výčet je na webu. "Nebezpečí v lese platí stále, jen to už není tak naléhavé jako těsně po povodních," řekl Drahný.

Nejvíce škod správci KRNAP zaznamenali ve východních Krkonoších. V lesích jsou to většinou vývraty a zlomy stromů. Na několika místech jde o soustředěnou kalamitu s objemem větším než sto metrů krychlových v dané lokalitě. "Nejvíce škod bylo v okolí Horního Maršova, Světlé a Černé hory. Velké škody máme na lesních cestách, zejména těch štěrkových, a to hlavně tam, kde jsou ve velkém sklonu," uvedl Drahný.

Odhadované škody na lesních porostech v KRNAP po zářijovém extrémním dešti a větru dosáhly objemu 29.700 metrů krychlových poničené dřevní hmoty. Jde asi o jednu třetinu plánovaných ročních těžeb.

Od středy 11. září do neděle 15. září byly v Krkonoších zaznamenány jedny z největších srážkových úhrnů v ČR, za tu dobu napršelo na hřebenech Krkonoš kolem 450 milimetrů. Na tocích odvodňujících Krkonoše, tedy zejména Labe a Úpa, platil o víkendu v polovině září na několika místech stav ohrožení. Stav ohrožení byl také na Stěnavě na Broumovsku a na tocích odvodňujících Orlické hory.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto se svolením HZS OK

Štítky ČR, správa, záplavy, silnice, rezervace, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji zářijové záplavy způsobily škody za desítky milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.