Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

Ve Zdechovicích na Hradecku budou nové volby. Kandiduje 18 lidí

V obci Zdechovice na Hradecku budou v sobotu 5. října nové volby. Zastupitelstvo, které bylo zvolené v řádných volbách v září 2022, se rozpadlo. O sedm míst zastupitelů se v obci se 167 obyvateli budou ucházet dvě sdružení nezávislých kandidátů a jeden nezávislý kandidát. Celkem budou voliči vybírat z 18 kandidátů.

Při volbách v roce 2022 ve Zdechovicích kandidovalo deset nezávislých kandidátů. Jeden ze zvolených zastupitelů následně mandát nepřijal a jedna zastupitelka se později z obce odstěhovala. "Později ještě postupně odstoupili další tři zastupitelé," řekl místostarosta Jan Pražák. Protože se počet zastupitelů snížil pod zákonem danou minimální hranici pěti členů, byly vypsány nové volby.

Kandidátky podaly sdružení nezávislých kandidátů Sdružení pro obec s devíti kandidáty a sdružení Za Zdechovice s osmi kandidáty. V čele sdružení Za Zdechovice stojí dosavadní starostka Monika Pražáková, která obec řídí s omezenými pravomocemi. Jako nezávislý kandiduje Jan Pražák.

Kvůli rozpadu zastupitelstva musela obec zatím zastavit chystanou opravu veřejného osvětlení přibližně za půl milionu korun. Rozpočet na letošní rok má obec schválený jako vyrovnaný s příjmy i výdaji ve výši 4,45 milionu korun. Obec hospodaří bez dluhů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Anh Tuan Tran

Štítky ČR, volby, správa, obce, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Zdechovicích na Hradecku budou nové volby. Kandiduje 18 lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.