Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Pátek 4. října 2024  |  Svátek má František
Bez reklam

Hradecká nemocnice má za sebou 1500 úspěšných transplantací ledvin

Fakultní nemocnice Hradec Králové dosáhla významného milníku ve své transplantační historii. Mezioborové transplantační centrum nemocnice úspěšně provedlo svou tisící pětistou transplantaci ledviny. Tento výkon potvrzuje FN HK jako jedno z předních transplantačních center u nás.

istorický moment připomíná i skutečnost, že právě v Hradci Králové byla v roce 1961 provedena první transplantace ledviny v tehdejším Československu. Za posledních šest desetiletí zaznamenala transplantologie ohromný pokrok, zejména díky modernizaci přístrojů a lékařské technologie, která zvyšuje úspěšnost a prodlužuje životnost transplantovaných orgánů. Podle vedoucího transplantačního centra, docenta Igora Guňky, je transplantace ledviny dnes rutinní výkon, který představuje nejlepší možnost léčby pacientů s chronickým selháním ledvin.

„Úspěšnost transplantací se výrazně zvýšila, a díky pokračujícímu pokroku v medicíně očekáváme, že počet transplantací v budoucnu dále poroste,“ uvedl v tiskové zprávě nemocnice docent Igor Guňka. Zatímco před několika dekádami byla transplantace ledvin vzácným zákrokem, dnes je tento výkon široce rozšířen. Průměrná délka funkčnosti transplantované ledviny se aktuálně pohybuje mezi 13 a 14 lety, přičemž některým pacientům slouží i více než 20 let.

Transplantační centrum FN HK zajišťuje komplexní program transplantace ledvin, včetně vyhledávání vhodných dárců a péče o pacienty před i po operaci. V současné době má v péči více než 400 pacientů s funkční transplantovanou ledvinou.

Ohodnoť článek

Foto se souhlasem FNHK

Štítky zdraví, transplantace, FNHK, pacient, ledviny, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecká nemocnice má za sebou 1500 úspěšných transplantací ledvin  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.