Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

PŘEHLED: Jak sobotní velká voda ovlivnila život v Královéhradeckém kraji?

Během sobotního dne se hned na několika místech v Královéhradeckém kraji vylila voda z řek z jejich koryt. Voda komplikovala dopravu na silnicích i železnicích. Na Náchodsku bylo dokonce nutné evakuovat několik rodinných domů. Jak velká voda během soboty ovlivnila život v Královéhradeckém kraji? Přinášíme stručný přehled.

Během dnešní noci byl povodňový stav vyhlášen na celkem 19 místech Královéhradeckého kraje. Nejhorší situace byla na několika místech řeky Labe, kde byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity. Trojka byla i na Stěnavě v Meziměstí a také v Otovicích. Třetí stupeň byl hlášen i na řece Tichá Orlice v Tiché nad Orlicí.

FOTO|VIDEO: Některé řeky v kraji hrozí vylitím z břehů, mezi Trutnovem a Adršpachem nejezdí vlaky

Třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň je v Královéhradeckém kraji hned na čtyřech místech na Labi, konkrétně jde o dvě místa ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších, dále ve Vestřevi na Trutnovsku a na přehradě Les Království u Nemojova. Třetího stupně...

Už během sobotního dopoledne starosta Špindlerova Mlýna doporučil všem návštěvníkům, aby opustili středisko. Hrozí totiž, že se bude muset uzavřít hlavní příjezdová cesta. Během soboty byl na Labi vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity.

Kvůli extrémnímu počasí hrozí uzavření silnice ze Špindlerova Mlýna do Vrchlabí

Už dnes dopoledne doporučil starosta Špindlerova Mlýna Martin Jandura návštěvníkům, aby ještě dnes opustili město. Existuje riziko, že se Labe mezi Špindlerovým Mlýnem a Vrchlabím vyleje z koryta a hlavní přístupová silnice do střediska bude obtížně...

Komplikace v dopravě voda způsobila prakticky po celém Královéhradeckém kraji. V Trutnově během soboty platil stav ohrožení a kvůli rozvodněné Úpě musela být omezena doprava na Úpském nábřeží. I tam hladina řeky překročila třetí stupeň povodňové aktivity.

V Trutnově platí stav ohrožení, na Úpském nábřeží omezili dopravu

Na Úpském nábřeží v Trutnově je kvůli rozvodněné Úpě uzavřen jeden jízdní pruh. Radnice doporučuje majitelům aut parkujících v blízkosti vodních toků, aby je přeparkovala do vyšší poloh. Povodňová komise očekává, že může ve městě nastat výpadek...

Voda zastavila i některé vlaky a způsobila velké komplikace na železnici. Zástupci Českých drah dokonce doporučili, aby se lidé jízdě vlakem vyhnuli. A to minimálně do neděle. Během soboty nejezdily vlaky například mezi Lomnicí nad Popelkou a Adršpachem nebo třeba mezi Libuní a Lomnicí nad Popelkou.

Vyhněte se jízdě vlakem, radí České dráhy. Počasí komplikuje dopravu na železnici

Kvůli extrémním srážkám a nepříznivým povětrnostním podmínkám dochází na české železnici k vážným komplikacím. Popadané stromy a sesunutá zemina na trati způsobily během včerejšího dne celkem osm incidentů, při kterých vlaky Českých drah narazily do...

Kvůli velké vodě museli hasiči zasahovat u stovek událostí. Ve Zdoňově u Náchoda byla evakuována více než desítka domů. Místní museli opustit své domovy kvůli přetékajícímu rybníku nedaleko obce. Útočiště našli ve škole.

FOTO: Lidé ve Zdoňově na Náchodsku opouští své domovy, azyl našli ve škole

Na Náchodsku začala evakuace části Zdoňova, který je součástí Teplic nad Metují. Lidé opouští domovy kvůli přetékajícímu rybníku poblíž obce, u kterého je poškozená hráz.

Kvůli povodním se ocitlo několik stovek domácností bez elektřiny, a dokonce i mobilního signálu. Problémy se signálem měli například lidé v Krkonoších nebo na Broumovsku.

Mobilní sítě mají kvůli přerušeným dodávkám proudu výpadky, postihnout mohou i Krkonoše a Broumovsko

Mobilní operátoři evidují lokální výpadky signálu v desítkách lokalit kvůli přerušeným dodávkám elektřiny. Přerušení dodávek způsobily poruchy na vedení kvůli stromům spadaným v důsledku silného větru a deště. Ze severovýchodních a jižních Čech se...

I přes veškeré komplikace, které voda způsobila, byla situace lepší, než se původně očekávalo. V pohotovosti však zůstávají všechny složky záchranného systému, krizové štáby i vodohospodáři.

Situace v hradeckém kraji je lepší než se očekávalo, povodňové stupně na 17 místech

Povodňová situace v Královéhradeckém kraji byla k 15:00 výrazně lepší oproti předpokladu. Například v Krčíně v Novém Městě nad Metují, kde hrozila padesátiletá voda, meteorologové negativní předpovědi odvolali.

Během dnešního dne bude v Královéhradeckém kraji zataženo s deštěm, který by měl postupně slábnout. Na horách a ve vyšších polohách však může stále pršet vydatně. Maximální teploty se budou pohybovat od 11 do 14 stupňů Celsia.

Pro Královéhradecký kraj je stále v platnosti výstraha. Extrémní stupeň nebezpečí platí pro déšť do dnešních 23:00. Riziko povodní však bude trvat i během pondělí. I v tomto případě jde o třetí, tedy nejvyšší, stupeň výstrahy.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením HZS Královéhradeckého kraje

Štítky Královéhradecký kraj, povodeň, Labe, doprava, okres Náchod, Lomnice nad Popelkou, Stínava, Meziměstí, Otovice, Tichá Orlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Jak sobotní velká voda ovlivnila život v Královéhradeckém kraji?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.