Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Neděle bude zpočátku s vydatným deštěm a silným nárazovým větrem

Královéhradecký kraj zasahovaly od pátečního dne silné lijáky způsobené tlakovou níží Boris, sobota už byla ale spíše ve znamení přeháněk. I tak vystoupaly na osmi místech hladiny řek až na třetí povodňový stupeň a stále se na nich drží. Výstraha meteorologů před extrémními srážkami platí až do zítřejší půlnoci, před silným větrem do zítřejší jedenácté hodiny dopolední a před povodněmi až do odvolání.

Sobotní den byl v Královéhradeckém kraji ve znamení přeháněk, které i tak způsobovaly komplikace zvedáním hladin řek. Třetí povodňový stupeň platí na Labi ve Špindlerově Mlýně, na Labské, v obci Vestřev a na přehradě Les Království u Dvora Králové nad Labem. Třetí stupeň je také na Úpě v Horním Starém Městě a ve Zlíči. Na Náchodsku je pak na řece Stěnavě v Meziměstí a v Otovicích.

Od středečního večera už napršelo na návětří Krkonoš i přes 250 mm, na Špindlerovce téměř 300 mm srážek. Povodňové ohrožení platí nově ve Dvoře Králové nad Labem. „Do noci na pondělí dosáhnou celkové úhrny za čtyřdenní období na hřebenech Krkonoš přes 400 mm. Srážkové úhrny bude na severních návětřích hor umocňovat zesilující severozápadní vítr, nejsilnější bude v noci na neděli. V nárazech bude dosahovat i kolem 90 km/h. Vzhledem k podmáčené půdě a olistění stromů bude docházet k četným polomům a vývratům stromů“ uvádí Český hydrometeorologický ústav na sociálních sítích.

V noci na neděli bude v Královéhradeckém kraji zataženo s deštěm, který bude místy i vydatnější. Teploty poklesnou mnohde na sedm stupňů Celsia, nejvyšší dosáhnou k deseti stupňům. V nížinách bude vítr v nárazech 70 km/h, na horách až u 90 km/h. 

Nedělní ráno a dopoledne čekejme zpočátku deštivé, postupně bude déšť v nížinách ustávat a teploty očekávejme v rozmezí 11 až 14 stupňů Celsia. Na horách ale bude déšť vydatný a napršet může 50 až 10 mm. Teploty se dostanou nejvýše k deseti stupňům a vítr bude v nárazech až na 70 km/h.

Ohodnoť článek

Foto Schauhi

Štítky Královéhradecký kraj, Dvůr Králové nad Labem, Krkonoše, okres Náchod, Špindlerův Mlýn, Labe, Labská, Vestřev, Vodní nádrž Les Království, Úpa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Neděle bude zpočátku s vydatným deštěm a silným nárazovým větrem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.