Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Na Aneneský vrch se k rozhledně vrátil historický mariánský sloup

Po rozsáhlé rekonstrukci se sedmnáctimetrová rozhledna svaté Anny na Anenském vrchu v Orlických horách opět otevírá veřejnosti. Spolu s rozhlednou byl zrestaurován i mariánský sloup z 18. století, který byl po desetiletích vrácen na své původní místo.

Lesy ČR investovaly do opravy rozhledny 1,1 milionu korun bez DPH. „Zachovali jsme dřevěné estetické prvky, ale pro větší trvanlivost jsme nosné sloupy nahradili ocelovými žárově zinkovanými," popisuje v tiskové zprávě Karel Fišer, oblastní ředitel Lesů ČR pro východní Čechy.

Mariánský sloup, který byl před druhou světovou válkou odstraněn, se na vrch vrací po 87 letech. „Celý projekt restaurace sloupu nás stál 190 tisíc korun," dodává Fišer.

Vrcholem těchto událostí bude slavnostní vysvěcení sloupu, které se uskuteční 8. září v 14 hodin a provede ho Josef Suchár, farář z nedalekého Neratova.

Anenský vrch, ležící 992 metrů nad mořem, je známý svou bohatou historií a poutními místy, a nyní díky obnově rozhledny a sloupu znovu ožívá jako důležité kulturní a turistické centrum regionu.

Ohodnoť článek

Foto se svolením Lesů ČR

Štítky rozhledna, sloup, mariánský sloup, Lesy České republiky, Východní Čechy, druhá světová válka, Josef Suchár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Aneneský vrch se k rozhledně vrátil historický mariánský sloup  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.