Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Hradec Králové dostal za doping tří hokejistů pokutu dva miliony korun

Disciplinární komise hokejové extraligy uložila Hradci Králové pokutu dva miliony korun za doping tří hráčů během semifinálové série s Vítkovicemi v sezoně 2022/23. Zároveň zkontumovala dubnový zápas, po kterém měli obránce Graeme McCormack a útočníci Kevin Klíma s Martinem Štohanzlem pozitivní výsledek testu. Asociace profesionálních klubů ledního hokeje o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Klub v reakci uvedl, že považuje pokutu za zcela nepřiměřenou, ale odvolat se proti ní nehodlá.

"Posuzování skutku a ukládání trestu se řídilo směrnicí pro kontrolu a postih dopingu v České republice. Na jejím základě má řídící orgán soutěže klubu uložit přiměřenou sankci ve chvíli, kdy jsou více než dva hráči shledáni vinnými z porušení antidopingových pravidel," řekl ředitel soutěže Martin Loukota s tím, že ve hře byla celá řada trestů.

Východočeši mohli dostat podle disciplinárního řádu extraligy napomenutí, pokutu, mohli přijít o body, zápas mohl být zkontumován nebo jim mohly být odebrány stříbrné medaile, které v sezoně 2022/23 získali. Klub mohl být i vyloučen ze soutěže nebo mu komise mohla uzavřít stadion.

"Nejvíce disciplinární komise zvažovala aplikovatelnost a realizovatelnost trestu. Nakonec klubu udělila pokutu ve výši dvou milionů korun a zkontumovala čtvrté utkání semifinále play off," uvedl Loukota. Změna výsledku pro Mountfield nic neznamenala, zápas na domácím ledě prohrál 1:2.

Hráči dostali od Národního rozhodčího soudu shodně desetiměsíční tresty, které začaly běžet od data pozitivního nálezu. Letos 9. února se tak mohli do extraligy vrátit. Antidopingový výbor České republiky se proti tomu odvolal. "Naší snahou bylo rozhodnout v této věci co nejdříve, ale řízení s hráči ze strany Národního rozhodčího soudu pro sport není ani po tak dlouhé době stále ukončeno," uvedl Loukota.

Nakonec disciplinární komise vynesla verdikt krátce před zahájením nového extraligového ročníku. "Přihlédli jsme k nápravným krokům hradeckého klubu, který spolupracoval během celého řízení,“ prohlásil předseda komise Viktor Ujčík.

Hradecký klub označil na svém webu dvoumilionovou pokutu za zcela nepřiměřenou vzhledem k tomu, že nic nezavinil a hokejisté neměli v úmyslu dopovat. "Jednalo se o krátkodobé užití přípravku třemi hráči, který na etiketě neobsahoval žádné zakázané látky, ale byl kontaminován," uvedlo vedení klubu.

Proti rozhodnutí disciplinární komise se ale Hradec neodvolá. "(Klub) je připraven udělený trest přijmout, aby tato kauza nezatěžovala další sezonu klubu a celé Tipsport extraligy," doplnili Východočeši.

Ohodnoť článek

Foto se souhlasem Mountfield HK

Štítky Mountfield Hradec Králové, doping, hokejista, sportovní soutěž, Extraliga ledního hokeje, disciplinární komise, Česko, Viktor Ujčík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové dostal za doping tří hokejistů pokutu dva miliony korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.