Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Za ubodání 14letého chlapce v Hradci Králové potvrdil odvolací soud muži 18 let vězení

Za ubodání čtrnáctiletého chlapce v Hradci Králové z letošního ledna dnes odvolací Vrchní soud v Praze potvrdil Janu Bártovi trest 18 let vězení. Rozhodnutí je pravomocné. Bártovi hrozilo až dvacetileté vězení. Muž u soudu nevypovídal, policii řekl, že si na čin nepamatuje.

"Podle názoru odvolacího soudu je prakticky vyloučené, aby se trestného činu dopustil někdo jiný než právě obžalovaný," konstatoval předseda odvolacího senátu JIří Lněnička. Uložený trest je podle soudce také přiměřený.

Bárta chlapce, kterého znal, napadl v podvečer 4. ledna mezi kolejišti mimo nástupní místa hlavního železničního nádraží v Hradci Králové. Kuchyňským nožem s více než dvanácticentimetrovou čepelí mu zasadil 25 bodnořezných ran různé intenzity. Chlapec zraněním na místě podlehl.

Muž, který byl v minulosti několikrát trestán, u hradeckého krajského soudu odmítl vypovídat, do policejního protokolu uvedl, že si na čin nepamatuje, trpí schizofrenií a v době činu bral několik let pervitin. Soudní znalci ale duševní poruchu ani závislost na drogách nezjistili.

Bártův obhájce dnes v odvolání žádal, aby soud znovu posoudil vinu obžalovaného, a to například i s ohledem na to, že se nepodařilo zjistit motiv činu. Uložený trest je také podle obhájce přísný kvůli osobnosti obžalovaného. "(Soud) nezohlednil to, že to klient neměl v životě úplně lehké, což se projevilo na formování osobnosti, i na jeho značné nevyzrálosti," řekl právník.

Podle státního zástupce ale byl obžalovaný usvědčen řadou důkazů, mimo jiné i svědeckými výpověďmi. Bárta má podle něj sice podprůměrný intelekt, závažnou poruchu ale u něj znalci nezjistili. "Obžalovaný je za své jednání plně odpovědný," řekl žalobce. Trest, který muži hradecký soud uložil, je podle něj adekvátní.

Třem pozůstalým má Bárta podle rozsudku zaplatit jako nemajetkovou újmu dohromady více než milion korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanka Poskočilová

Štítky věznice, odvolací soud, Jan Bárta, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za ubodání 14letého chlapce v Hradci Králové potvrdil odvolací soud muži 18 let vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.