Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Hradecký kraji dá v tomto akademickém roce na podporu mediků pět milionů

Královéhradecký kraj dá v akademickém roce 2024/2025 na podporu studentů medicíny, kteří pak budou v regionu pracovat jako lékaři, pět milionů korun. Je to meziročně o milion více.

Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje vyplácí budoucím medikům za určitých podmínek podporu, aby je motivoval k práci v jednom ze zdravotnických zařízení v kraji. Peníze pro nadační fond odsouhlasili krajští zastupitelé. "Stipendium jednomu studentovi bude činit maximálně 150.000 korun, v případě prioritních podporovaných oborů může činit stipendium maximálně 300.000 korun," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Podmínkou k získání stipendia je vykonávání odborné pracovní činnosti u některého z poskytovatelů zdravotních služeb na území kraje po dobu nejméně tří let, a to minimálně na 0,6 pracovního úvazku. Pracovní smlouvu musí zájemce uzavřít do tří měsíců od ukončení studia a pracovní poměr musí vzniknout do šesti měsíců od konce studia.

"Cílem projektu je získání nového lékařského personálu pro lůžková zařízení poskytovatelů zdravotních služeb působících na území Královéhradeckého kraje," doplnil mluvčí. Zdravotnický nadační fond Královéhradeckého kraje rozdělil v aktuálním akademickém roce 2023/2024 čtyři miliony korun mezi 29 úspěšných žadatelů z řad studentů lékařství. Mediky kraj takto podporuje od roku 2016. Za tu dobu získal do nemocnic v regionu téměř 200 lékařů a lékařek.

Kraj se dlouhodobě potýká s nedostatkem zdravotnického personálu, což je celorepublikový problém. Podporu směřuje například studentům z oborů pediatrie, radiologie, intenzivní medicína nebo všeobecné praktické lékařství. Zaměřuje se na lékařské obory, ve kterých je personální posílení nejvíce zapotřebí. Stipendium je pro studenty posledních ročníků studijního programu všeobecného lékařství z celé České republiky.

V kraji zajišťuje zdravotnickou péči síť krajských nemocnic a státní Fakultní nemocnice Hradec Králové, která je největším zdravotnickým zařízením na východě Čech. V kraji fungují i soukromá zdravotnická zařízení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com/Amorn_mimi

Štítky ČR, správa, nemocnice, lékaři, školy, vysoké, personální, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraji dá v tomto akademickém roce na podporu mediků pět milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.