Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Zlevňování nafty a benzinu se koná jen pozvolna. V minulém týdnu spadla cena o dvacetník

Pohonné hmoty v Česku dál zlevnily, v uplynulém týdnu zhruba o dvacetník. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic v Česku prodává v průměru za 37,49 koruny, před týdnem byl o 21 haléřů dražší. Nafta zlevnila o 26 haléřů na litru, nyní stojí v průměru 35,74 Kč za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzin byl naposledy levnější letos v únoru, nafta loni na začátku srpna, poté výrazně zdražila, když byla v loňském roce od 1. srpna zvýšena spotřební daň. Podle analytiků by měl pokles cen pokračovat.

Ceny pohonných hmot klesají od poloviny července. V meziročním srovnání je nyní benzin i nafta zhruba o dvě koruny na litru levnější než před rokem.

Za příznivým vývojem cen pohonných hmot stojí podle analytika Purple Trading Petra Lajska zejména pokračující pád cen ropy, které atakují roční minima. "Z ropy postupně vyprchává riziková prémie, kterou v posledních týdnech nabrala díky růstu napětí na Blízkém východě. Trh opět sází na možné příměří, o kterém se aktuálně vyjednává v Egyptě," uvedl Lajsek. Příznivě v posledních dnech působí také česká koruna.

Pokles cen by tak podle analytiků měl pokračovat. "V příštím týdnu očekávám mírnou akceleraci poklesu nafty i benzinu v rozmezí 20 až 30 haléřů na litr, přičemž o něco rychleji by mohla klesat cena benzinu," uvedl analytik XTB Jiří Tyleček. Podle něj navíc aktuální situace nahrává tomu, aby zůstala příznivá i na začátku příštího měsíce. "Pokles velkoobchodních cen pohonných hmot je totiž citelný a navíc česká měna by díky dobré náladě na trzích mohla udržet svoji sílu. V neposlední řadě se snižují také marže rafinérií. Rizikem příznivého scénáře zůstává geopolitický vývoj," podotkl Tyleček.

Zlevnění paliv o deset až 20 haléřů za litr předpokládá v příštích dnech také šéf společnosti 4Trans Jaroslav Ton. Upozornil však, že další vývoj bude záviset na výsledcích politických jednání na Blízkém východě a ekonomických podmínkách ve Spojených státech.

Podle dat Evropské komise tak tuzemské ceny pohonných hmot patří k nejlevnějším v Evropě. "Naftu nyní v zemích EU tankují řidiči levněji než v Česku pouze na Maltě, v Bulharsku a v Litvě. Benzin je levnější než v Česku ve stejných zemích jako nafta a navíc ještě na Kypru a v Rumunsku. Naopak v Polsku je benzin nyní dražší než v Česku, na rozdíl od začátku srpna," uvedl ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Připomněl, že při cestách do turisticky oblíbeného Chorvatska se tak řidičům vyplatí natankovat ještě v Česku.

Nejlevnější benzin natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 37,09 koruny. Nafta je nejlevnější v Pardubickém kraji, litr tam prodávají průměrně za 35,20 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,37 koruny a nafta 37,34 koruny za litr.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky benzín, motorová nafta, Česko, pohonné látky, Blízký východ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zlevňování nafty a benzinu se koná jen pozvolna. V minulém týdnu spadla cena o dvacetník  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.