Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 18. září 2024  |  Svátek má Kryštof
Bez reklam

Jičín získal dotaci na výstavbu Odpočinkové zóny Cidlina. Místní se dočkají po 20 letech

Město Jičín získalo dotaci ve výši přes 56 milionů korun z Integrovaného operačního programu na výstavbu parku u řeky Cidliny. Nový park, který vznikne již příští rok, nabídne mnoho možností pro odpočinek i aktivní trávení volného času. Nápad na vybudování odpočinkové zóny je přitom 20 let starý.

Město Jičín uspělo s žádostí o finanční podporu pro projekt Odpočinková zóna Cidlina, která dosahuje 56,2 milionu korun. Tato dotace znamená významné snížení finanční zátěže pro městskou kasu. Stavba má začít v příštím roce a její dokončení je plánováno do konce října 2027.

„Jižní část Jičína u řeky Cidliny se promění v rozsáhlý park, který poskytne prostor nejen pro procházky a relaxaci, ale i pro sportovní aktivity. V projektu je kladen důraz na ekologické aspekty, včetně retence dešťové vody pro závlahu,“ řekl novinářům mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.

Celkové odhadované náklady na realizaci projektu činí 130,3 milionu korun. Město plánuje získat další finanční prostředky na doplňkové projekty jako je cyklostezka.

Cyklostezka, skatepark, sáňkařský kopec i rozhledna 

Park nabídne širokou škálu aktivit – od dětských hřišť a herních prvků, přes brody a přístupy k vodě, až po pumptrack a skatepark. Vznikne zde také sáňkařský kopec s rozhlednou, odkud bude možné vidět až na Valdickou bránu.

Podle místního architekta Radka Jiránka je urbanistická situace druhého jičínského sídliště problematická, hlavně kvůli nedostatku zeleně. „I proto se snažíme vytvořit zde odpočinkovou zónu, aby měli obyvatelé lepší přístup do přírody,“ vysvětlil před šasem Jiránek.

Celá oblast budoucího parku spadá do záplavového území řeky Cidliny, což představuje specifické výzvy pro výstavbu a údržbu. Tato skutečnost vyžaduje zvláštní opatření, zejména ve vztahu k odolnosti proti povodním a integrování vodních prvků do krajinného designu.

Tento projekt má potenciál stát se nejen místem pro volný čas, ale i klíčovým prvkem pro zlepšení kvality života v Jičíně.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením VideoStudio PP

Štítky Jičín, Cidlina, dotace, stavba, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín získal dotaci na výstavbu Odpočinkové zóny Cidlina. Místní se dočkají po 20 letech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.