Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

V pevnosti Josefov skončil festival Brutal Assault. Dorazilo skoro 20 tisíc fanoušků

Festival extrémní muziky Brutal Assault, který se od středy koná v barokní pevnosti Josefov v Jaroměři, je ve finále. Na pěti podiích vystoupily desítky umělců z Česka i zahraničí a nechyběl doprovodný program. Sedmadvacátý ročník festivalu skončil po půlnoci. Přes 80 procent účinkujících kapel bylo zahraničních, například z USA, Austrálie, Velké Británie nebo Andorry.

"Festival Brutal Assault letos navštívilo 18.500 lidí, což je drobně více než minulý rok, jsme spokojeni. Letošní ročník považuji za jeden z nejlepších za posledních deset let. Máme velkou radost, že se nám podařilo navázat na úspěšné ročníky a ten letošní ještě vylepšit," řekl promotér akce Tomáš Fiala.

Festival poprvé v historii složil poctu skladateli Bedřichu Smetanovi, od jehož narození letos uplynulo 200 let. Na "brutalovém" pódiu v pátek večer vystoupila kapela Cult of Fire s Bohemian Symphony Orchestra Prague. "Společně vzdali hold Bedřichu Smetanovi. Bylo to vůbec poprvé, kdy na festivalu zahrál orchestr," řekla PR manažerka festivalu Tereza Koudelová.

Festival je vzhledem k vysokému počtu návštěvníků tradičně pod drobnohledem policie, která dohlíží na dopravu i na veřejný pořádek. Policie posílila výkon služby jak v místě konání, tak i v blízkém okolí. S velkou koncentrací lidí stoupá riziko krádeží, upozornila policie. Na místě policisté spolupracují s organizátory festivalu, s bezpečnostní agenturou, s jaroměřskou městskou policií a dalšími složkami integrovaného záchranného systému.

Podle policejní mluvčí Karolíny Macháčkové se festival dosud bez větších problémů. "Zaznamenali jsme jen drobnější krádeže. Také v dopravě jsme nemuseli řešit žádné větší problémy," řekla Macháčková.

Příští ročník festivalu Brutal Assault se uskuteční opět v Josefově, a to v termínu 6. až 9. srpna 2025, potvrzenými headlinery jsou francouzská kapela Gojira, američtí Ministry a norští Dimmu Borgir.

Brutal Assault vznikl původně jako malá akce na Moravě a často měnil místo konání. Přelom přinesl rok 2006, kdy díky atraktivnímu programu do Svojšic u Přelouče dorazilo 7000 lidí, po přesunu do Josefova návštěvnost ještě vzrostla. V letech 2020 a 2021 se kvůli pandemii koronaviru konal v omezeném rozsahu pod jinými názvy. V roce 2022 se mohl vrátit festival v plné síle.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Agience Photography

Štítky ČR, pop, hudba, festival, Brutal Assault

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pevnosti Josefov skončil festival Brutal Assault. Dorazilo skoro 20 tisíc fanoušků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.