Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Likvidací hnízd je hodně, ale vosy přemnožené podle odborníků nejsou

Hasiči letos v červenci zlikvidovali o několik stovek více hnízd obtížného hmyzu, tedy i vos a sršní, než v loňském prvním prázdninovém měsíci. Nárůst objednávek na likvidaci vosích hnízd eviduje také firma na hubení hmyzu, odborníci se ale shodují v tom, že přemnožené vosy letos nejsou, pouze létají více při teplém a suchém počasí.

"Oproti loňské sezoně sice pociťujeme nárůst objednávek na likvidaci vosích hnízd, ale je to dáno spíše počasím, respektive počtem teplých letních dní," řekl Marek Götzl z firmy na hubení hmyzu a škůdců Adera. S tím souhlasí také Jan Růžička z katedry ekologie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity. "Pokud je v létě teplo a sucho, vos, vosíků a sršní je každoročně všude hodně. Nemám pocit, že by se jejich početnost nějak drasticky lišila od jiných let," uvedl Jan Růžička.

Také ochránci přírody tvrdí, že počet vos reaguje na klimatické podmínky. Pokud je mírná zima a sucho a teplo na jaře, bývá více vosích dělnic v pozdním létě, uvedl Karel Chobot z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. "Letošní rok nepředpokládáme nijak výjimečný z hlediska početnosti vos, vzhledem k několika velkým výkyvům v teplotách bychom očekávali spíše nižší početnosti," doplnil Karel Chobot.

Právě vyššími teplotami, které byly v červenci na některých místech v Česku tropické a vystoupaly až na 35 stupňů Celsia, si odborníci vysvětlují více hasičských zásahů. Zatímco loni v červenci likvidovali hasiči 946 hnízd obtížného hmyzu, letos za stejné období to bylo téměř 2500. Zásahy jsou podle hasičů stále stejné, hmyz oproti předchozím letům není nebezpečnější ani agresivnější.

Hasiči i odborné firmy likvidují pouze taková hnízda, která jsou v blízkosti obydlí a ohrožují zdraví lidí. "Hnízda jsou nejčastěji na půdách, pod střešními taškami, na trámech, v otvorech a v rozích fasády, v dutých zábradlích, pod podlahou teras, v kůlnách a zahradních domcích," řekl Götzl a doplnil, že ani v jejich firmě nepozorují rozdíly v chování či hnízdění vos. Dalibor Titěra z Výzkumného ústavu včelařského vysvětlil, že vosy hnízdí v blízkosti potravy. "I vosy potřebují bílkoviny, loví hmyz a ledacos najdou i v kompostu a v popelnicích," uvedl.

Odborníci zároveň upozorňují na to, že vosy mají důležité funkce v ekosystému. "Jsou všežravé, jako dravci loví řadu jiných druhů hmyzu, živí se nektarem, a jsou tak i významnými opylovači," řekl Chobot.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/ClaudiaWollesen

Štítky vosy, přemnožení, bodnutí, lékaři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Likvidací hnízd je hodně, ale vosy přemnožené podle odborníků nejsou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.