Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Hradec Králové bude hostit světový závod Ironman. Jeden z nejtěžších vytrvalostních závodů světa

Hradec Králové bude hostit světový závod Ironman, jeden z nejtěžších vytrvalostních závodů světa. Město se připravuje na velkou sportovní událost. Po úspěšném koncertu Eda Sheerana přivítá další velkou mezinárodní akci, tentokrát ve sportovním duchu. Ironman, jeden z nejvytrvalejších závodů světa, přiláká fanoušky cyklistiky, běhu i plavání.

Jedná se o takzvaný licencovaný závod, jehož práva drží americká společnost Ironman Group. „Když jsme dostali tu možnost, myšlenka Hradce Králové pro mě byla na prvním místě. Sám se považuji za Hradečáka,“ vysvětlil Hradecké Drbně organizátor Roman Šinkovský. Kromě Hradce Králové bylo ve hře i uspořádání například v Brně. 

Centrum závodu bude v historickém srdci města, kde závodníci absolvují plaveckou část v řece Labe, která bude dlouhá téměř dva kilometry. Cyklistická etapa zavede účastníky do okolní krajiny a měří 90 kilometrů. Běžecký závod proběhne přímo ve městě a zajistí skvělou podívanou pro diváky, bude měřit 21 kilometrů. 

„Chceme, aby závod byl atraktivní nejen pro závodníky, ale i pro diváky. Máme zde výborné podmínky pro fanoušky, kteří mohou závodníky povzbuzovat přímo v ulicích města,“ dodal Šinkovský. 

Ironman je závodem, který testuje fyzické i psychické limity účastníků. Od svého založení v roce 1977 na Havaji se stal fenoménem a každoročně přitahuje téměř milion účastníků po celém světě. Mezi sportovci se o Ironmanovi mluví jako o nejnáročnějším vytrvalostním závodu světa. 

Inspirativní je příběh americké jeptišky Madonny Buderové, která v roce 2012 dokončila závod ve věku 82 let, a také Floriďana Chrise Nikice, prvního triatlonisty s Downovým syndromem, který závod absolvoval v roce 2020. Jeho závod trval 16 hodin a 46 minut, a jeho výkon byl zapsán do Guinnessovy knihy rekordů. 

Hradec Králové se tak řadí mezi vybraná města, která mohou hostit tento prestižní závod, a přispěje ke své reputaci jako město otevřené velkým mezinárodním událostem. 

Závod omezí dopravu a běžný život ve městě  

Největší omezení v dopravě budou platit v neděli 18. srpna. Plavecká část závodu se odehraje v samotném Labi se startem na pláži před Sokolem. 

Cyklistická část povede přes ulici Československé armády, Pospíšilovou a ven z města směrem na Černilov. V této oblasti výjezdu cyklistů bude uzavřena kompletně silniční doprava a budou vyznačeny objízdné trasy. 

Běh si účastníci užijí v samotném centru města, kdy trasa povede od Eliščina nábřeží přes novou lávku, podél řek Labe i Orlice, přes Tylovo nábřeží na pěší zónu směrem k cíli na Masarykově náměstí. Z důvodu bezpečnosti účastníků akce bude uzavřen v neděli 18. srpna průjezd přes Pražský a Tyršův most. 

Ohodnoť článek

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, Ironman, Labe, závod, triatlon, sport, mezinárodní, okolí, běh, plavání, cyklistika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude hostit světový závod Ironman. Jeden z nejtěžších vytrvalostních závodů světa  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.