Počasí dnes29 °C, zítra30 °C
Sobota 7. září 2024  |  Svátek má Regína
Bez reklam

Během koncertu Eda Sheerana se některé ulice v Hradci Králové úplně uzavřou

Při dvou víkendových koncertech britského zpěváka Eda Sheerana v Hradci Králové se čeká velký nápor v dopravě. Sobotní a nedělní koncerty světové hudební hvězdy na hradeckém letišti ve festivalovém Parku 360 by mohlo dohromady navštívit kolem 100 000 lidí. Část silnic v okolí letiště bude pro běžnou dopravu uzavřená, rychlost bude na silnicích u letiště snížená na 30 kilometrů v hodině. České dráhy na koncerty vypraví zvláštní vlaky.

V Parku 360, který je známý konáním festivalu Rock for People, již dělníci vybudovali do kruhu sestavené tribuny s pódiem uprostřed. Diváci tak budou podle pořadatelů mít Eda Sheerana téměř na dosah ruky. Koncertní aréna se po oba dny otevře v 16:00. Nejprve v ní vystoupí od 18:00 česká zpěvačka Ewa Farna a od 19:00 anglický písničkář Calum Scott. Koncert Eda Sheerana by měl začít přibližně v 20:15 a trvat do 22:30.

"Dvojkoncert Eda Sheerana je pro Hradec přelomový. Zejména z?pohledu prověření organizačních i kapacitních možností našeho města," uvedla hradecká primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

Aby byl příjezd návštěvníků co nejplynulejší bude fan zóna otevřená již od 12:00. Koncerty Eda Sheerena doprovodí další hudební a zábavní program, který bude obdobou festivalové nabídky. Na takzvaných buskerských scénách fan zóny vystoupí například Ben Cristovao, Pokáč, Thom Artway.

Policie v souvislosti s koncerty posílí hlídky, které budou hlavně dohlížet na veřejný pořádek, monitorovat dopravu a v případě potřeby ji řídit. Do služby přijdou lidé z řad dopravní, pořádkové i kriminální policie. "Bude povolána pořádková jednotka i psovodi. Někteří policisté budou k ochraně takzvaných měkkých cílů vybaveni dlouhými zbraněmi," uvedla mluvčí policie Iva Kormošová.

Letiště je od centra Hradce Králové vzdálené asi tři kilometry. Na silnicích mezi městem a letištěm se čeká mnoho chodců a cyklistů. "Řidiči by proto měli dbát zvýšené opatrnosti a zejména ohleduplnosti," řekla mluvčí policie. Na cestu na letiště by si lidé měli podle ní nechat dostatečnou časovou rezervu.

Kapacita parkoviště na letišti bude proti festivalu Rock for People zvýšená téměř dvojnásobně asi na 15.000 aut. Na parkoviště, kterých bude devět, se návštěvníci dostanou jen s předem zakoupeným parkovacím lístkem. "Na místě již nebude možné parkování zakoupit," upozornili organizátoři. Příjezd k parkovištím bude značený ze tří směrů, od dálnice D11, ze směru od Jaroměře a Polska a ze směru od Hradce Králové a Ostravy.

Návštěvníci také budou moci využít parkoviště ve městě a do Parku 360 a zpět dojet mimořádnou kyvadlovou dopravou, dojít pěšky nebo na kole. Kyvadlová doprava bude zdarma a bude mít dvě linky. První bude začínat u hlavního vlakového nádraží, druhá u kongresového centra Aldis. Směrem na letiště budou autobusy jezdit od 11:30 do 19:15 v pěti- až patnáctiminutových intervalech. Po koncertech bude odjezd z letiště začínat ve 22:15.

České dráhy na koncerty vypraví zvláštní přímé vlaky z Prahy, Brna, Ostravy a Olomouce. Posílí také dopravu mezi Pardubicemi a Hradcem Králové.

Třiatřicetiletý zpěvák, skladatel a textař Ed Sheeran získal několik cen Grammy, Brit Award a dalších prestižních cen. Jeho hity jako Shape Of You, Thinking Out Loud nebo Perfect mají na youtube dohromady 13,2 miliardy zhlédnutí. Naposledy odehrál v ČR koncert v roce 2019 na letišti v pražských Letňanech.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky ČR, Británie, pop, hudba, doprava, policie, Sheeran

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během koncertu Eda Sheerana se některé ulice v Hradci Králové úplně uzavřou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.