Počasí dnes16 °C, zítra17 °C
Pondělí 7. října 2024  |  Svátek má Justýna
Bez reklam

Muž souzený v Hradci Králové za vraždu čtrnáctiletého chlapce odmítl vypovídat

, aktualizováno 10. července 2024, 12:05

Muž, který se u Krajského soud v Hradci Králové zodpovídá z lednové vraždy 14letého chlapce, odmítl vypovídat. Dříve na policii uvedl, že si na čin nepamatuje, trpí schizofrenií a v době činu bral několik let pervitin. Soudní znalci duševní poruchu ani závislost na drogách nezjistili. V případě prokázání viny hrozí obžalovanému 33letému Janu Bártovi za zločin vraždy 15 až 20 let vězení nebo trest výjimečný. Obžalovaný a poškozený se znali.

Na hradeckém nádraží se konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého chlapce. Přišlo několik stovek lidí

Na hlavním nádraží v Hradci Králové se v neděli 7. ledna konal pietní akt za zavražděného čtrnáctiletého Filipa. Toho ubodal dvaatřicetiletý muž ve čtvrtek přímo v kolejišti. Na místě se sešlo několik stovek lidí, rodina, příbuzní i kamarádi....

"Rozhodujícími důkazy jsou svědecké výpovědi tří svědků, kteří viděli obžalovaného s poškozeným odcházet z haly hlavního nádraží do oblasti nástupišť. Když se poškozený dlouho nevracel, jeden ze svědků na nástupiště šel a viděl útok obžalovaného vůči poškozenému," řekla státní zástupkyně Lenka Faltusová.

Podle ní genetická expertiza zjistila na vražedné zbrani - noži - krev obžalovaného i poškozeného. "V době útoku obžalovaný pod vlivem drog nebyl, nebyla u něj zjištěná závislost na jakýchkoli návykových látkách," řekla Faltusová. Za své jednání je podle ní plně odpovědný. "Obžalovaný a poškozený se znali z prostředí hlavního nádraží, kde se oba pohybovali celkem pravidelně," řekla Faltusová.

Obžalovaný podle spisu chlapce napadl 4. ledna zhruba v 17:25 v kolejišti hlavního vlakového nádraží v Hradci Králové po předchozí hádce s cílem ho zabít kuchyňským nožem s délkou čepele 12,4 centimetru. Chlapec na místě činu následkům zranění podlehl.

"Obžalovaný mu způsobil bodnořezná poranění hlavy, trupu a pravé ruky, šlo celkem o 25 bodnořezných ran různé intenzity," uvedla Faltusová. Nejzávažnějším poraněním byly podle ní dvě bodné a řezné rány na přední straně hrudníku vlevo a v hrudní krajině zad vlevo. "Ke smrti poškozeného došlo z důvodu vnitřního a vnějšího vykrvácení," řekla Faltusová.

Obžalovaný byl v té době podle svých slov nezaměstnaný a žil na ubytovně v Hradci Králové. "Velmi mě to mrzí. Mrzí mě, že jsem šel na ten peron a dál k tomu nechci nic říkat," řekl obžalovaný muž do policejního protokolu na dotaz, čeho lituje.

Čin se stal mezi kolejišti mimo nástupní místa hlavního železničního nádraží ve stotisícovém Hradci Králové, nikdo další při události zraněn nebyl.

"Obžalovaný přišel za námi, řekl Filipovi (poškozenému), že s ním potřebuje mluvit a odešli na nástupiště. Když se dlouho nevracel, šli jsme se tam podívat, sedli jsme si na nástupiště a pak uslyšeli křik. Bratr tam utíkal, my za ním. Filip krvácel, nůž měl pod sebou," řekl svědek.

Policie zadržela Bártu krátce po činu v jeho bydlišti v Hradci Králové. Obžalovaný muž byl v minulosti za jinou trestnou činnost odsouzen. Hlavní líčení je naplánované také na další dny.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Marek

Štítky ČR, soud, vražda, Hradecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž souzený v Hradci Králové za vraždu čtrnáctiletého chlapce odmítl vypovídat  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.