Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Grilování bude většinou letos dražší, víc stojí maso, zelenina či olivový olej

Nákup na grilování bude stát letos Čechy většinou víc než loni. Litr olivového oleje zdražil o polovinu. Kuřecí prsa, vepřová pečeně nebo makrela zdražila zhruba o čtvrtinu. O třetinu více si lidé letos připlatí za cuketu a brambory. Z 15 sledovaných položek firma zaznamenala zdražení u deseti z nich. Například bavorské klobásky jsou podle analýzy zhruba o pětinu levnější, o 17 procent zlevnila vepřová krkovice a hermelín o sedm procent.

Společnost sledovala 15 položek v sedmi obchodních řetězcích v Česku a srovnávala ceny z letošního a loňského června. Průměrná sleva sledovaných položek v akčních letácích podle manažera marketingu a komunikace České distribuční Jaroslava Staňka činila 24 procent.

Ceny nejvíce vzrostly u olivového oleje. Letos v červnu ho ve slevových akcích obchodní řetězce nabízely v průměru za 318 korun za litr, což je podle České distribuční minimálně o 105 korun více než loni. Kuřecí prsa a makrely meziročně zdražily o 37 korun za kilogram, vepřová pečeně o 29 korun. To je zdražení o přibližně 25 procent u všech tří položek. Hovězí maso do burgeru zdražilo průměrně o deset procent, kilogram aktuálně stojí zhruba 220 korun. Hovězí žebra jsou letos o šest procent dražší. Špekáčky lidé letos koupí o pět procent dráž než loni, kilogram průměrně stojí 140 korun.

Kilogram cukety letos vychází průměrně na 34 korun, což je o třetinu více než loni. O šest korun více, 24 korun, stojí letos kilogram brambor. O 15 procent zdražila také paprika.

Bavorské klobásky letos mohou lidé koupit v průměru o 47 korun levněji, vychází na 207 korun za kilogram. Vepřová krkovice zlevnila o 28 korun za kilogram na zhruba 138 korun. Cena hermelínu klesla přibližně o 20 korun za kilogram. Levnější je také celé kuře, cena kuřecích stehen se ale nezměnila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pexels | Pixabay

Štítky olivový olej, grilování, maso, zelenina, Česko, obchodní řetězec, Jaroslav Staněk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grilování bude většinou letos dražší, víc stojí maso, zelenina či olivový olej  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.