Počasí dnes29 °C, zítra22 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Rekonstrukce čističky ve Dvoře Králové za 65 milionů je hotová. Labe bude čistší

Rekonstrukce čistírny odpadních vod v patnáctitisícovém Dvoře Králové nad Labem na Trutnovsku za 65 milionů korun bez DPH je hotová. Vody vypouštěné do Labe splňují přísnější normy. Rekonstrukce přinesla zejména snížení obsahu dusíku a fosforu ve vypuštěných vodách.

Rekonstrukce čistírny trvala od října 2022 a týkala se strojní a technologické části. Stavbaři původní čtyři linky čistírny zredukovali na dvě. První linka biologického čištění je v provozu od loňského podzimu, druhou linku stavbaři dokončili nyní. Čistírna dostala novou technologii čerpání a hrubého předčištění odpadních vod a nové dispečerské pracoviště. Nová technologie by také měla ušetřit asi 40 procent nákladů na energie.

Původní technologie čistírny pocházela z přelomu 80. a 90. let minulého století. Kapacita čistírny byla značně předimenzovaná, protože byla původně postavená i na čištění průmyslových odpadních vod z továren později zkrachovalé textilky Tiba. Z původní kapacity čištění pro téměř 90.000 obyvatel, je kapacita po rekonstrukci na úrovni zhruba 16.000 obyvatel.

Čistírnu vlastní firma MěVaK, která na rekonstrukci získala evropskou dotaci přes 18 milionů korun. Zbytek hradila z úvěru a z vlastních zdrojů.

Firma nyní chystá druhou etapu rekonstrukce, která se bude týkat budov v areálu čistírny. V plánu je jejich zateplení, výměna oken, zlepšení zázemí pro zaměstnance. Počítá se i s výstavbou fotovoltaické elektrárny. "Odhad nákladů druhé etapy je kolem 15 milionů korun, mohla by přijít na řadu v letech 2025 až 2026," řekl jednatel společnosti Městské vodovody a kanalizace (MěVaK) Dvůr Králové nad Labem Petr Mrázek.

V minulosti čistírnu vlastnila společnost Evorado Import a dvorská radnice s ní vedla spory o cenu čištění městských splašků. Dlouholeté spory skončily na konci roku 2019, kdy město čistírnu prostřednictví společnosti MěVaK od firmy za 120 milionů korun koupilo. Radnice tím dostala pod svou kontrolu tvorbu cen za čištění i budoucí investice do zařízení.

V době sporů s firmou Evorado Import město uvažovalo i o tom, že by si postavilo vlastní čistírnu. Její cenu radnice odhadovala na 155 milionů korun bez daně. Po koupi čistírny radnice plán stavby nového zařízení opustila a soustředila se na přípravu investic do koupené čistírny.

Kanalizační a vodovodní sítě ve Dvoře Králové vlastní město. MěVaK je provozuje a městu platí nájemné, letos to je 17 milionů korun. Nájemné a další vlastní zdroje pak město vrací do obnovy sítí, ročně to je přes 30 milionů korun.

Cena vodného a stočného ve Dvoře Králové letos činí 111,53 koruny za metr krychlový dodané a odvedené vody. Průměrná cena vody v ČR loni činila 113 Kč/m3.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MUDK

Štítky ČR, voda, odpady, správa, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce čističky ve Dvoře Králové za 65 milionů je hotová. Labe bude čistší  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.