Počasí dnes28 °C, zítra29 °C
Čtvrtek 27. června 2024  |  Svátek má Ladislav
Bez reklam

Fakultní nemocnice začala chystat stavbu parkovacího domu pro 925 aut

Fakultní nemocnice Hradec Králové začala chystat stavbu parkovacího domu pro 925 aut, který by měl vyřešit dlouhodobě špatnou situaci s parkováním ve fakultní nemocnici. Stavba za odhadovaných zhruba 700 milionů korun by mohla, pokud by šlo vše hladce, začít v roce 2026. Hotová by mohla být v letech 2027 až 2028. Zastupitelům Hradce Králové to dnes při prezentaci projektu řekl ředitel nemocnice Aleš Herman.

Pro stavbu parkovacího domu, který by měl vyrůst na stávajícím severním parkovišti u hlavního automobilového vjezdu do nemocnice, má nemocnice zatím studii. Herman předpokládá, že investorem, správcem i provozovatelem parkovacího domu by byla fakultní nemocnice.

Na financování by se vedle nemocnice měly podílet také město Hradec Králové a Královéhradecký kraj. "Předpokládáme, že přispěvatelem by měly být i obce, které jsou ve spádové oblasti nemocnice. Postupně je budeme oslovovat s žádostí o příspěvek," řekla hradecká primátorka Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub).

"Parkování je evergreen, který pořád rezonuje městem, krajem, nemocnicí," řekl ředitel nemocnice Aleš Herman. Záměrem je podle něj problém parkování stavbou parkovacího domu "jednou provždy radikálně vyřešit". Pokud by se v budoucnu ukázalo, že parkovací dům s téměř 1000 místy nestačí, mohlo by se uvažovat o stavbě druhého parkovacího domu v jižní části areálu nemocnice.

V nemocnici je podle ředitele legálních asi 1000 parkovacích míst, dalších asi 390 míst je v takzvané šedé zóně. Kapacitu 1400 míst označil Herman za absolutně nedostatečnou. Denní provoz v nemocnici je kolem 3500 až 3600 aut.

Stávající parkovací místa využívají asi z 60 procent zaměstnanci nemocnice, zbytek je pro pacienty. Parkovací dům by měl podle Hermana sloužit pro auta zaměstnanců, aby pacienti mohli zaparkovat přímo v areálu nemocnice co nejblíže ambulancím a klinickým pracovištím.

Parkovací dům by měl mít podle Hermana stejnou vnější podobu jako parkovací dům Jana Gayera, který v centru Hradce Králové otevřela parkovací společnost ISP v roce 2019. Dům Jana Gayera je pro 284 automobilů a přišel na 135 milionů korun.

Hradecká fakultní nemocnice je jedním z největších zdravotnických zařízení v ČR a největším na východě Čech. Pracuje v ní přes 5000 zaměstnanců a má víc než 40 zdravotnických pracovišť. Ročně je v ní hospitalizováno přes 40.000 pacientů, z nichž v posledních letech zhruba 27.000 podstoupí operaci. FN HK nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, nemocnice, stavby, správa, automobilová, parkování, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice začala chystat stavbu parkovacího domu pro 925 aut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.