Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Čtvrtek 20. června 2024  |  Svátek má Květa
Bez reklam

Začíná hořet termín na výměnu neplatných bankovek, upozorňuje ČNB

Lidem zbývají poslední tři týdny, po které si mohou v bankách vyměnit bankovky v hodnotě 100 až 2000 korun, jejichž platnost končila před dvěma lety. Od začátku července už bude možná výměna těchto bankovek, které lze poznat podle tenkého svislého stříbřitého proužku, pouze na pobočkách České národní banky.

V oběhu stále zůstává asi 41 milionů kusů neplatných bankovek. Platnost bankovek vydaných v letech 1995 až 1999 skončila ke konci června 2022. Od té doby není možné je využívat v běžném platebním styku, obchodníci mají právo je odmítnout. Pokud je přijmou, nesmí je znovu uvádět do oběhu. Do konce letošního června je možné tyto bankovky vyměnit na pokladnách bank, od července to bude možné jen na pobočkách ČNB, ale po neomezenou dobu.

Podle centrální banky zůstává nyní v oběhu zhruba 41 milionů kusů těchto neplatných bankovek. Nejvíc, zhruba 20 milionů kusů, je stokorun, následují dvousetkoruny, kterých je zhruba 13,5 milionu. Z oběhu k výměně nepřišlo také 4,5 milionu tisícikorun, 1,9 milionu pětisetkorun a 1,1 milionu dvoutisícikorun.

Neplatné bankovky lze poznat podle stříbřitého proužku. Neplatné vzory ho mají tenký a při naklopení se jeho barva nemění. Naopak platné bankovky mají širší proužek, který při naklopení mění barvu z hnědofialové na zelenou. Neplatné bankovky je také možné poznat podle letopočtu vydání.

Výměna se netýká bankovek v hodnotě 5000 korun. Ty zůstávají v platnosti jak ve starém vzoru s tenkým proužkem, tak v novém vzoru se silnějším proužkem.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/vjkombajn

Štítky tisícovka, bankovka, proužek, peníze, výměna, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná hořet termín na výměnu neplatných bankovek, upozorňuje ČNB  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.