Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Historickou pevnost v Josefově čeká obnova za miliardy

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš oznámil, že vláda schválila systémový program na obnovu pevnostních měst Josefov a Terezín. Projekt, dotovaný více než třemi miliardami korun, má zachránit chátrající objekty a vrátit jim život.

Schůzka s účastníky z Ministerstva kultury, obou krajských úřadů a samotných měst ukázala silnou podporu pro plán. V Josefově a Terezíně se tak můžou objevit nové byty, školky nebo obchody. „Po desetiletích zanedbávání minulými vládami jsme první, kdo přichází s reálnými řešeními," prohlásil Bartoš. Očekává se, že první dotační výzva bude vyhlášena už v červnu.

Dodatečně, Havarijní program Ministerstva kultury poskytne další 1,4 miliardy korun na záchranu šesti nejvíce zchátralých objektů. Tento krok by měl zabránit nenávratným kulturním ztrátám. „Jsem rád, že právě naše vláda našla řešení, jak tyto významné historické pevnosti zachránit pro další generace," uvedl ministr kultury Martin Baxa.

Regionální zástupci, jako náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová, slibují úzkou spolupráci se státem a další finanční podporu. „Pro náš kraj je důležité, abychom se neomezili pouze na obnovu, ale také připravili strategické plány pro další rozvoj těchto míst," dodává Berdychová.

Historie pevností sahá do konce 18. století, kdy byly postaveny jako obrana proti pruským vojskům. Starosta města Jaroměř, Jan Borůvka, zdůrazňuje význam historických komplexů: „Co se nepodařilo zničit armádám, postihl zub času. Díky tomuto projektu můžeme tyto objekty zachovat pro budoucí generace."

Plán obnovy, zahájený vládní komisí minulý podzim, by měl zajistit dlouhodobou udržitelnost a rozvoj obou měst. S jednáními za sebou a financemi na cestě, se Josefov a Terezín mohou těšit na světlou budoucnost.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Josefov, pevnost, Královéhradecký kraj, Jaroměř, Terezín, Ministerstvo kultury České republiky, vláda, Martina Berdychová, Ivan Bartoš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historickou pevnost v Josefově čeká obnova za miliardy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.