Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Hradečané budou počítat motýly, ideální jsou pro to Šimkovy sady i Třebeš

V naší zemi se budou počítat motýli a do sčítání se mohou zapojit i Hradečané. Během jara a léta bude několik termínů. Prvním je období od 3. do 9. června.

Cílem sčítání je zlepšit ochranu motýlů, kteří z přírody rychle mizí a podpořit biodiverzitu, kterou už několik let podporují Technické služby Hradec Králové úpravou péče o městskou zeleň. Akci s názvem Motýlí půlhodinka pořádá skupina JARO ve spolupráci s vědci z České společnosti entomologické, Společnosti pro ochranu motýlů a Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR. 

Budeme rádi, když se do akce Motýlí půlhodinky zapojí také hradecká veřejnost. Podpora biodiverzity je pro zeleň totiž velmi důležitá. V posledních letech proto stále ve větší míře provádí naše zahradnice a zahradníci mozaikovou seč nebo zakládají květnaté loučky,“ uvádí náměstek ředitele Technických služeb Hradec Králové Daniel Jeřábek. 

Na webových stránkách www.motylipulhodinka.cz najdou zájemci různé druhy motýlů a také výsledky pozorování, které by mělo probíhat hlavně na loukách, zahradách a v parcích. ,„V Hradci máme mnoho míst, kde se dají motýli pozorovat. Pravidelně je pozorujeme zejména na květných loučkách, které se nachází na celkem čtyřech místech. Na loučkách nám v tuto chvíli sice před první sečí pomalu odkvétají kopretiny, ale stále jsou na nich další kvetoucí druhy, poskytující motýlům potravu,“ popisuje Jeřábek. 

Květnaté loučky s možným výskytem motýlů najdou sčitatelé na Moravském Předměstí v ulici Na Potoce, na křižovatce ulic Milady Horákové a Palachova, v Třebši u osady Třešňovka nebo v Šimkových sadech. Z předběžných pozorování pracovníků technických služeb se na všech místech podařilo najít alespoň jeden druh motýlů. Středisko městské zeleně zájemce zároveň upozorňuje, aby při počítání loučky nepoškodili a přistupovali k nim opatrně.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com/sowest

Štítky motýl, sčítání, Hradec Králové, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradečané budou počítat motýly, ideální jsou pro to Šimkovy sady i Třebeš  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.