Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Jedním z cílů vysokoškoláků z UMPRUM je změnit hradecké Ulrichovo náměstí

Už v průběhu ledna město Hradec Králové podepsalo memorandum s UMPRUM o spolupráci na projektech a akcích, které mají za cíl podpořit rozvoj kulturního a uměleckého života ve městě. Studenti s vedoucími jednotlivých kateder navštívili město a seznámili se blíže s jeho historií a místy, která by se mohla proměnit k lepšímu.

Na spolupráci a potřebný materiál je vyčleněno přibližně 2,4 milionu korun s DPH. V současné době byly ze strany UMPRUM upřesněny lokality, které se dočkají oživení. „Při dubnové návštěvě jsme se studenty UMPRUM řešili, na co je dobré navázat, kde prostor podél řeky oživit a kam až je možné zasahovat. Jejich pole působnosti bude poměrně široké a důležité je, aby byl naplněn smysl daného úkolu. Tím je nabídnout obyvatelům možnost se více přiblížit k vodě a trávit u ní volný čas,“ říká náměstek primátorky pro oblast urbanismu a architektury Adam Záruba, který zároveň dodává: „Řeč ale nebyla pouze o oživení břehů a dalších náplavek různými moly. Ve spolupráci s externím architektonickým ateliérem je také cílem zmapovat to, jak probíhá život na Ulrichově náměstí. Tento prostor by měl zůstat reprezentativní a vhodný i pro formální setkávání, jeho hladká plocha ale zároveň nabízí i netradiční formy využití třeba pro skateboarding. Důležité je tyto dvě funkce velmi citlivě propojit. Diskuze směřovala také k uměleckým intervencím, jež by se mohly objevit ve veřejném prostoru po městě. Se studenty jednotlivých kateder UMPRUM a jejich profesory se ještě letos setkáme,“ uvádí náměstek Záruba. S

vé nápady na podobu náplavek a prostor Ulrichova náměstí budou studenti řešit v zimním semestru. Ateliér volného umění se již zabývá analýzou veřejných prostranství a vytipovává místo právě pro vystavení uměleckých děl. 

Studenti UMPRUM se do Hradce Králové vydají v průběhu roku znovu. Jejich kroky budou směřovat také do Muzea východních Čech, a to společně s českým historikem umění Ladislavem Zikmundem Lenderem. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto UHK

Štítky UMPRUM, spolupráci, student, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedním z cílů vysokoškoláků z UMPRUM je změnit hradecké Ulrichovo náměstí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.