Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Úterý 18. června 2024  |  Svátek má Milan
Bez reklam

Ke středeční stávce na východě Čech se připojí většina zaměstnanců soudů

Ke středeční výstražné stávce justičního personálu za vyšší platy se na východě Čech připojí většina zaměstnanců soudů. Provoz Krajského soudu v Hradci Králové se téměř zastaví, vyplynulo z dnešního vyjádření jeho mluvčího Martina Kosa. Do působnosti Krajského soudu v Hradci Králové spadají kromě Královéhradeckého a Pardubického kraje také okresy Semily v Libereckém kraji a Havlíčkův Brod na Vysočině. Krajský soud má pobočku v Pardubicích.

Kvůli středeční stávce byla u krajského soudu odročena či přeložena všechna jednání, která byla na tento den nařízena, a to jak na pracovišti v Hradci Králové, tak v Pardubicích. "V Hradci Králové nebude v provozu podatelna, pokladna ani informační kancelář," sdělil dnes Kos.

Listinná podání bude možné i přesto podat, a to prostřednictvím justiční stráže. "Na pracovišti krajského soudu v Pardubicích budou pokladna, podatelna i informační kancelář dále v provozu," sdělil Kos. K výstražné stávce u hradeckého krajského soudu včetně pardubické pobočky by se mělo připojit přes 80 procent justičního personálu, vyplynulo z jeho pondělního vyjádření.

Účast na stávce u Okresního soudu v Trutnově by měla být 97 procent, u chrudimského okresního soudu 95 procent, u Okresního soudu v Havlíčkově Brodě 95 procent, u pardubického okresního soudu přes 70 procent a u Okresního soudu v Ústí nad Orlicí 99 procent. Stoprocentní účast hlásí okresní soudy v Náchodě, Semilech, Svitavách, v Rychnově nad Kněžnou a v Jičíně, vyplynulo z pondělního vyjádření mluvčího krajského soudu.

Odborový svaz justice minulý týden uvedl, že stávky se mají zúčastnit pracovníci všech soudů vyjma Ústavního. Justiční personál žádá navýšení platů o 15 procent.

Skutečný průměrný plat zaměstnanců soudů byl loni 36.916 Kč, průměrná mzda v Česku přitom dosáhla 43.341 korun. Ministerstvo financí loni přistoupilo na dohodu, podle níž dostali zaměstnanci přidáno v průměru 1500 až 1700 korun hrubého měsíčně a příští rok jejich platy dosáhnou výše průměrného platu ve veřejné sféře bez započítání platů učitelů a ozbrojených složek. Podle odborářů je ale reálná situace taková, že justiční personál nemá peníze na obstarání životních potřeb.

Odbory vyhlásily stávku poté, co se na čtvrtečním jednání nedohodly s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS). Blažek svolal kvůli situaci v justici na 13. června zástupce všech právnických profesí k jednání.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pavel Marek

Štítky ČR, právo, stávka, soud, justice, Královéhradecký, Pardubický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke středeční stávce na východě Čech se připojí většina zaměstnanců soudů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.