Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Plán pro školství v hradeckém kraji? Investice do škol i zvyšování kvality výuky

Větší investice do škol, zkvalitnění výuky či přizpůsobení nabídky středních škol trhu práce. To jsou některé priority pro střední školství pro příští volební období v Královéhradeckém kraji. V podstatných školských tématech se současné vedení kraje a opozice shodují. Krajské volby budou letos na podzim.

Kraj vede koalice čtyř subjektů, koalice ODS, STAN a Východočeši, dále Piráti, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenci pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V 45členném zastupitelstvu má většinu 27 hlasů. V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Současná krajská koalice chce nadále ve středním školství klást důraz na prohlubování spolupráce mezi školami, posilovat dovednosti studentů nad rámec získaných znalostí, více je zapojovat do reálných projektů a rozšiřovat možnosti pro zahraniční pobyty a stáže, a to jak pro studenty, tak pro pedagogy.

"Plánovaný objem výdajů na školství zůstane (v příštím volebním období) řádově stejný, nicméně chceme navýšit investice do školské infrastruktury v řádech stovek milionů korun," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Letos šlo do oprav škol z Fondu rozvoje a reprodukce Královéhradeckého kraje 95 milionů korun, stejně jako v roce 2023.

Míst na středních školách v kraji je celkově dostatek. Dlouhodobě nejvyšší poptávka po studiu zejména na gymnáziích je v Hradci Králové. Zájem o gymnázia je v porovnání s ostatními typy středních škol všeobecně vyšší. "Nicméně v posledních letech je vysoká poptávka také po ekonomických a zdravotnických oborech a oboru informační technologie," řekl Lechmann.

Současné vedení kraje plánuje rozšiřování lycejních oborů, například technické lyceum na třech krajských školách. "Plánujeme také zřízení tří tříd sportovního gymnázia ve Vrchlabí, v Trutnově a v Hradci Králové. V příštím roce plánujeme otevření minimálně jedné třídy na gymnáziu k vykrytí vrcholu populační křivky, která nás v příštím roce čeká," řekl mluvčí.

Hejtman Martin Červíček (ODS) se stal pro podzimní krajské volby lídrem koalice složené z ODS, KDU-ČSL, Východočechů s podporou VPM. Dosavadní koaliční partner ODS a Východočechů, hnutí STAN, vytvořilo pro nadcházející volby koalici s TOP 09, HDK a stranou LES. Lidovci byli při minulých krajských volbách součástí jiného uskupení, a to Koalice pro Královéhradecký kraj, společně s VPM a Nestraníky.

Prioritou hnutí ANO v kraji v příštím volebním období ve školství bude přizpůsobení nabídky středních škol jak poptávce žáků, tak trhu práce. ČTK to řekl lídr kandidátky opozičního hnutí ANO pro podzimní krajské volby, krajský zastupitel a starosta Hronova Petr Koleta. "V našem kraji je míst na SŠ dost, jejich počet až o třetinu převyšuje počet uchazečů. Nebudeme bezhlavě navyšovat kapacity gymnázií, protože to by v konečném důsledku znamenalo snížení jejich kvality," řekl Koleta.

Dvacetiprocentní zastoupení gymnaziálních míst v celkovém spektru oborů středoškolského vzdělávání v kraji považuje hnutí ANO za dostatečné. "Jsme připraveni podporovat rozšíření lyceí, která nabízejí na SOŠ všeobecné vzdělání v kombinaci s odborným. Odborné vzdělání pro nás zůstane stěžejní," řekl Koleta.

Zdůraznil, že v posledních letech v kraji vzrůstá poptávka po oborech zdravotnických a technických, především elektrotechnických, ICT a strojírenských. "Tam jsme připraveni rozšiřovat kapacity škol. Pro nás bude důležité propagovat odborné i učňovské vzdělávání a budeme se snažit vrátit jim i společenskou prestiž, která jim právem patří a kterou v posledních letech ztratili pod celospolečenským tlakem na všeobecné vzdělání," dodal Koleta.

Podle zástupkyně ředitelky Střední průmyslové školy stavební a Obchodní akademie arch. Jana Letzela v Náchodě Šárky Posnarové v poslední dvou letech u nich mírně roste zájem o učňovské obory, o ostatní obory je zájem standardní, kapacity všeobecně stačí. Škola má v letošním školním roce okolo 480 žáků. "Na stavebku a také na učňák - na malíře a zedníky jsme letos vyhlašovali ještě druhé kolo přijímaček," řekla. Škola podle ní bez větších problémů pokrývá poptávku uchazečů o studium. "Kapacitu výrazně zvyšovat neplánujeme," dodala Posnarová.

Horší je to s kapacitou středních škol v Hradci Králové. Třeba hradecké šestileté Gymnázium Boženy Němcové letos bere 90 žáků, přičemž uchazečů bylo 375, z nichž 315 mělo prioritu jedna. "Poptávka je dlouhodobě vysoká, loni bylo zájemců 417 a letos jsme měli druhý nejvyšší počet," řekl ředitel gymnázia Jan Štěrba. Kapacitu školy podle něj zvyšovat nelze s ohledem na možnosti budovy.

V Královéhradeckém kraji je krajských středních škol 54, soukromých 14 a čtyři církevní. V kraji vykonává činnost střední školy 75 organizací.

Před čtyřmi lety v krajských volbách v Královéhradeckém kraji vítězná koalice ODS, STAN a Východočeši získala za 23,5 procenta hlasů a 12 mandátů. Hnutí ANO získalo 22 procent a také 12 mandátů. Piráti získali 14,41 procenta hlasů a sedm mandátů. Po čtyřech mandátech získaly koalice ČSSD a Zelených, lidovecká Koalice pro Královéhradecký kraj a koalice Spojenci pro Královéhradecký kraj. Dva mandáty má SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, školy, volby, střední, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plán pro školství v hradeckém kraji? Investice do škol i zvyšování kvality výuky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.