Počasí dnes25 °C, zítra30 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Turisté v Krkonoších narazí na několik podmaleb. Zdobí významné památky

V Královéhradeckém kraji došlo k oživení historického umění podmaleb na skle, díky iniciativě Správy KRNAP a daru od umělců Zory Ponicové-Paterové a Václava Patery. 15 nových děl nyní zdobí významné památky regionu, včetně Památníku obětem hor a křižovatky pod vrcholem Předního Žalého.

Projekt, který trval pět let, byl slavnostně završen odkrytím podmaleb v Památníku obětem hor v Modrém sedle, kde je ztvárněn motiv Nejsvětější Trojice. Tento památník, vzniklý ke konci 18. století na paměť krkonošského horáka Václava Rennera, nyní slouží jako připomínka těch, kteří ztratili životy v krkonošských horách. 

Podmalby od Zory Ponicové-Paterové jsou rozmístěny i na dalších místech v regionu, což nabízí jedinečnou příležitost pro turisty Krkonoš. Projekt nejenže zpřístupňuje tuto tradiční výtvarnou techniku širší veřejnosti, ale také podporuje kulturní dědictví a přeshraniční spolupráci. 

S příchodem teplých měsíců a závěrem Krkonošského roku Harrachů, který připomíná 120. výročí první přírodní rezervace v regionu, se očekává zvýšený zájem turistů a další rozvoj lokálního turismu.  

Podmalba na skle je technika malby na sklo za studena, zpravidla prováděná temperovými barvami. Vyskytovala se již v Byzantské říši, odkud byla přenesena ve 13. a 14. století do Itálie. Obrázky se prodávaly na poutních místech a staly se neodmyslitelnou součástí interiéru venkovských stavení. Jedná se o jednu z nejsvéráznějších forem výtvarného projevu lidových vrstev. 

Ohodnoť článek

Foto KRNAP

Štítky Krkonoše, Modré sedlo, projekt, Itálie, Byzantská říše, oběť, Správa Krkonošského národního parku, technika, sklo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turisté v Krkonoších narazí na několik podmaleb. Zdobí významné památky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.