Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Hradci Králové se rozjíždí soutěž o nové využití socialistického monumentu u Koruny

Město Hradec Králové zahájilo architektonicko-výtvarnou soutěž na redesign prostranství u ulice U Koruny, kde stojí monument z doby socialismu. Cílem je proměnit tuto historickou lokalitu do moderního veřejného prostoru.

V centru pozornosti stojí přestavba oblasti kolem monumentu Galerie cti, která připomíná éru reálného socialismu. Tento betonový monument, ozdobený reliéfem pěticípé hvězdy a fragmenty socialistických hesel, může získat nový význam. Radnice si od soutěže slibuje inovativní řešení, které respektují historický kontext, ale zároveň přináší moderní prvky a zeleň. 

První kolo soutěže, otevřené pro širokou veřejnost i odborníky, uzavře 29. srpna. Porota vybere tři až pět nejlepších návrhů, které postoupí do další fáze. V té autoři rozpracují své koncepty do detailů. 

Podobu budoucího prostranství chce mít radnice pod kontrolou hned od začátku celého projektu. Plánovací kancelář ONplan, pověřená organizací soutěže, má za úkol zajistit, že výsledky budou harmonicky zapadat do stávající struktury města. 

„S veřejností proběhla dvě setkání, jedno z nich přímo na místě, takzvaně nad mapou. Od účastníků jsme si vyslechli řadu návrhů, komentářů a doplnění, které se staly součástí zadání soutěže,“ vysvětluje v tiskové zprávě náměstek Adam Záruba (Změna pro Hradec).

Projekt, který se rozprostírá mezi ulicí U Koruny, Sukovými sady a Gočárovou třídou, nezahrnuje jen přestavbu samotného monumentu, ale i celkovou rekonstrukci ulice. Vize předpokládá nové komunikace, chodníky a zvýšené množství zeleně. 

Celkové náklady na přestavbu by podle odhadů mohly dosáhnout desítek milionů korun. Tento ambiciózní projekt by neměl jen revitalizovat důležitý městský prostor, ale také vyřešit dlouho diskutovanou budoucnost socialistického monumentu. Město doufá, že výsledky soutěže obdrží do konce roku, což umožní zahájení prací v blízké budoucnosti. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky sportovní soutěž, Hradec Králové, koruna, přestavba, projekt, dům U Zlatého orla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové se rozjíždí soutěž o nové využití socialistického monumentu u Koruny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.