Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Hradec Králové rozkvetl letničkami, jsou jich tu desítky tisíc

Tři týdny potrvá, než zahradnice Technických služeb Hradec Králové vysází po městě desítky tisíc krásně rozkvetlých letniček. Různě tvarované ornamenty vytvoří z celkem 31 odrůd laděných od bílé přes oranžovou a červenou až po modrou barvu.

Na záhonech se objeví také tři novinky, které spolu s ostatními letničkami vykvetou zhruba od konce června. Péči o tisíce letniček zajistí pracovnice až do podzimních měsíců.„Zahradnice letos v našem městě vysadí 54 tisíc letniček. Je to podobné množství jako v minulých letech. Kromě budování příjemnějšího a živého prostředí pro všechny Hradečany letničky podporují důležitou biodiverzitu, lákají turisty a inspirují k tomu, abychom se starali o naše veřejné prostory,“ říká náměstek primátorky odpovědný za Technické služby Hradec Králové Pavel Vrbický.

Na hradeckých záhonech budou nejčastěji k vidění begónie, které tvoří přibližně jednu třetinu všech letniček. Mezi nimi budou v hojném počtu také afrikány a petúnie. „Letničky vybíráme s ohledem na městskou zátěž a jejich spolehlivost. Mezi 31 druhy květin vyzkoušíme také tři novinky, které vysadíme v Jiráskových a Žižkových sadech, na Masarykově náměstí a v sadech architekta Lisky. Budou to odlišné druhy afrikánů, petúnií a jiřin,“ vysvětlila v tiskové zprávě Technických služeb Daniela Maternová ze střediska městské zeleně Technických služeb Hradec Králové. Oproti minulému roku budou obměněné i barvy. Smíšený záhon se na Masarykově náměstí promění do odstínů oranžové, modré a bílé. Letní výsadba bude rovněž na hradeckých hřbitovech a u několika pomníků.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hanka Poskočilová

Štítky Hradec Králové, letničky, výsadba, květ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové rozkvetl letničkami, jsou jich tu desítky tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.