Počasí dnes30 °C, zítra25 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Hradecký kraj pomůže se záchranou Podsemínského mostu v Českém ráji

Královéhradecký kraj pomůže se záchranou Podsemínského mostu na pomezí hradeckého a Libereckého kraje. Každý z těchto krajů dá na opravu v příštích pěti letech pět milionů korun. Zastupitelé hradeckého kraje dnes odsouhlasili připojení k memorandu na záchranu mostu. Zastupitelé Libereckého kraje o tom budou rozhodovat 28. května. Následovat bude podpis memoranda.

"Opravu mostu se místním léta nedaří uskutečnit. Liberecký a Královéhradecký kraj proto uzavřou memorandum k vytvoření podmínek pro opravu tohoto mostu, který leží na hranici obou krajů v oblasti Českého ráje," sdělil mluvčí hradeckého hejtmanství Dan Lechmann.

Jednoobloukový pískovcový most, který se stal známým díky filmu Jak dostat tatínka do polepšovny s Tomášem Holým v hlavní roli, se klene přes říční tok Žehrovka mezi Troskovicemi v Libereckém kraji a Libošovicemi v Královéhradeckém kraji.

"Na základě memoranda oba kraje poskytnou finanční, právní a další odbornou podporu oběma obcím. Každý z krajů po dobu následujících pěti let podpoří uskutečnění záměrů částkou v celkové výši pět milionů korun, přičemž finanční podpora půjde přes individuální dotace," sdělil Lechmann.

Z prohlídky mostu, kterou nechala v dubnu 2007 udělat obec Troskovice, vyplynulo, že most je v havarijním stavu. Na most od té doby nesmí motorová vozidla a pro cyklisty a turisty je most přístupný na vlastní nebezpečí.

"Společně s Libereckým krajem jsme vyvolali opakované jednání, kdy jsme obce přesvědčili, že situaci je potřeba řešit," řekl zastupitelům hejtman hradeckého kraje Martin Červíček (ODS). S rekonstrukcí mostu podle něj souvisí i opravy přilehlých komunikací.

Obce Troskovice a Libošovice se s odkazem na dostupné historické prameny přihlásily k vlastnictví mostu a jsou připraveny zajistit potřebné opravy a další údržbu za pomoci obou krajů, dodalo hejtmanství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto LaSo | Wikipedia

Štítky ČR, správa, stavby, film, turistika, Královéhradecký, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj pomůže se záchranou Podsemínského mostu v Českém ráji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.