Počasí dnes29 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V Trutnově začala platit vyhláška o zákazu pití alkoholu. Týká se desítek míst

Ve třicetitisícovém Trutnově v pátek začala platit vyhláška o zákazu pití alkoholu na vybraných veřejných místech. Radnice si od toho slibuje snížení nepořádku, narušování občanského soužití a hluku ve městě. Zákaz se týká desítek míst. Největšími lokalitami se zákazem jsou Jiráskovo a Lípové náměstí. Trutnov byl dosud jedním z mála měst podobné velikosti, které pití alkoholu na veřejnosti neupravovalo.

Vedle dvou náměstí vyhláška zakazuje konzumaci alkoholu okolo 53 dětských hřišť, v okolí osmi základních a mateřských škol a v okolí mládežnického střediska volného času. Strážníci mohou lidi popíjející alkohol z těchto míst vykázat, případně jim uložit pokutu.

Městská policie v Trutnově v souvislosti s pitím alkoholu dosud ročně evidovala desítky oznámení a stížností. Problém podle strážníků neměl efektivní řešení. "V případech, kdy skupiny konzumentů alkoholu na veřejnosti pořádaly dýchánky na místech, kde takové chování vadí veřejnosti, neměli naši strážníci možnost tomuto jednání nijak zabránit," uvedl ředitel městské policie Radek Svoboda.

Podle starosty Michala Rosy (ODS) radnice přijala vyhlášku především na základě podnětů od občanů. Zvolila zákaz na vybraných místech. "Celoplošná vyhláška by dopadla na lidi, které nemáme důvod ani potřebu postihovat. Proto věřím, že zvolená forma přesně stanovených míst je vhodné řešení," uvedl starosta.

Krajský Hradec Králové má vyhlášku zakazující pití alkoholu na veřejnosti na vybraných místech od roku 2008. Vyhlášku mají i Praha, Brno, Plzeň či Olomouc, ale i menší sídla. Radnice přijímáním těchto vyhlášek většinou reagují na problémy s lidmi, kteří konzumují alkohol nadměrně, mnohde jde o opatření přijaté kvůli bezdomovcům.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto IC Trutnov

Štítky ČR, správa, alkohol, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Trutnově začala platit vyhláška o zákazu pití alkoholu. Týká se desítek míst  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.