Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Žirči zahájila provoz odlehčovací služba pro nemocné s roztroušenou sklerózou

V areálu Domova svatého Josefa v Žirči u Dvora Králové nad Labem na Trutnovsku dnes zahájil provoz nový objekt odlehčovací služby Dům svatého Františka. V novém třípodlažním objektu za 96 milionů korun vznikly první "chytré byty" v Česku pro vážně nemocné s roztroušenou sklerózou. Cílem je klienty inspirovat a pomoci jim co nejdéle žít doma.

"Dnešním dnem se začínají klienti stěhovat, je to postupný proces. Jde o pobyty krátkodobé, první lůžka jsou již obsazená," dnes řekl mluvčí zařízení Jan Staněk.

V Domě sv. Františka vzniklo devět pokojů se společenskou místností, prostory pro odbornou poradnu i specializované terapie. Z devíti bytů jsou "chytré" tři. V nich mají klienti k dispozici moderní technologie navržené tak, aby lidem se sníženou schopností pohybu pomáhaly ovládat své okolí, například hlasem, očima nebo pohybem hlavy. Dům sv. Františka nabídne ročně 1225 hodin cvičení a poradenství až 200 klientům a lidem, kteří o ně pečují.

V přízemí budovy je Centrum informačních technologií a alternativní komunikace (CITAK), vodoléčba a ergoterapie. V prvním patře je sesterna, společenská místnost a pokoje pro klienty odlehčovací služby. Ve druhém patře jsou zmíněné tři "chytré byty".

Stavba začala na začátku roku 2023. Celý projekt vyšel na 96 milionů korun, z toho stavba na 88 milionů a osm milionů vybavení. Část nákladů na vybavení pokryje výtěžek z veřejné sbírky www.problbounemoc.cz, která vynesla 5,4 milionu korun. Dotace činí 87 milionů korun. Ceny jsou včetně DPH.

"Sbírka byla již ukončena, podpory si velice vážíme. Výtěžek sbírky předčil naše očekávání. Bez ní by nikdy nebylo možné Domov svatého Františka otevřít," uvedl Staněk.

Domov sv. Josefa v Žirči provozuje Oblastní charita Červený Kostelec a je jediným zařízením v Česku zaměřeným na poskytování péče lidem nemocným roztroušenou sklerózou v pokročilém stadiu nemoci. Domov v Žirči kombinuje pobytové služby s rehabilitacemi s pomocí nemocným u nich doma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, zdraví, byty, církve, sociální, Žireč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Žirči zahájila provoz odlehčovací služba pro nemocné s roztroušenou sklerózou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.