Počasí dnes23 °C, zítra17 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Co všechno nabízejí Jizerky na jaře? Vydat se můžete například na přehradu, rozhlednu či za vědou

Teplejší počasí je konečně tu a s ním přichází i procházky přírodou. Například Jizerské hory mají svým turistům opravdu co nabídnout.

„Míst, kam se vydat je v Jizerských horách opravdu hodně. Po celodenním výletu je tu také řada míst, kde se dobře najíte,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Turisté se mohou například vydat na nejmladší a největší přehradu v Jizerských horách, totiž na vodní nádrž Josefův důl, která zásobuje Liberecko a Jablonecko pitnou vodou. „Tvoří ji dvě sypané hráze s výškou 43 metrů a délkou okolo 720 metrů. Díky nádherné přírodě a okolí je jedním z nejvyhledávanějších turistických cílů v horách. Vyrazit na túru je nejlepší z parkoviště u kapličky v Hraběticích. Cesta pokračuje dále lesem k hrázi,“ sdělil Jan Mikulička, odborný zaměstnanec vztahů s veřejností.

Na jaře je krásná přírodní rezervace Rašeliniště Jizerky nalézající se blízko osady Jizerka. K rašeliništi se lze také dostat přes naučnou stezsku Tři iseriny. „Ta má za cíl turisty seznámit s rozmanitostí a bohatstvím přírody Jizerských hor. Zhruba půl kilometru od rašeliniště stojí Hnojový dům, roubená chalupa, která dnes slouží jako muzeum věnované horolezci, cestovateli a fotografovi Gustavu Ginzelovi,“ dodal Mikulička.

V Jizerkách se také nachází nespočet rozhleden. Nejstarší železnou rozhlednou v České republice je Slovanka, která se vypíná u obce Lučany nad Nisou. Byla vybudována už v roce 1887 a její kovové díly byly dovezeny až z Vídně, kde stála na světové výstavě. Turisté mohou navštívit rozhlednu celoročně a zdarma.

„Je možné se k ní dostat po pěti trasách: od rozhledny Bramberk po červeně a dále po zeleně značené turistické trase, z Dolního Maxova po modré stezce, z Josefova Dolu po červené, z Janova nad Nisou po zelené nebo červené a z Hrabětic po zelené turistické trase. Kamenná rozhledna Bramberk stojí také za návštěvu. Z jejího vrcholu je vidět až na samotné vrcholy Sněžky, Černé hory, Bezdězu či Ještědu,“ doplnil Mikulička.

Další rozhlednou s krásným výhledem je Černá studnice, která má 91 schodů. Lze k ní dojet autem či na kole, a to přímo k vrcholu. Pokud byste se však na rozhlednu chtěli vydat pěšky, stačí vystoupit na vlakové stanici Lučany nad Nisou, odkud vede červeně značená turistická stezska.

„Liberecký kraj je známý také nevyzpytatelným počasím. Když povětrnostní podmínky výletům nepřejí, nabízí své služby atrakce v samém srdci kraje – v Liberci. IQ Landia, největší science centrum v České republice, nabízí celkem 11 expozic a přes 400 interaktivních exponátů i planetárium s rozlišením 4K,“ dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Jizerské hory, přehrada, rozhledna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co všechno nabízejí Jizerky na jaře? Vydat se můžete například na přehradu, rozhlednu či za vědou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.