Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Poslední den sbírky. Pomozte budovat naději pro lidi s roztroušenou sklerózou v hradeckém kraji

Poslední den sbírky na podporu stavby nové odlehčovací služby a Chytrých bytů v Žirči u Dvora Králové nad Labem. 26. dubna je poslední den, kdy mají lidé možnost přispět ve speciální sbírce, jejíž cílem bylo vybrat 5,2 milionu korun. První chytré byty mají začít sloužit svým klientům 6. května.

Dnes je poslední den sbírky na financování nového objektu odlehčovací služby Domova sv. Josefa ve Dvoře Králové nad Labem. Nová odlehčovací služba, nazvaná Dům sv. Františka, bude mít klíčový význam v péči o lidi trpící roztroušenou sklerózou v regionu. 

Nová stavba je prakticky dokončená a do pár dnů by se v ní mohli ubytovat první klienti. V přízemí budovy se nachází Centrum informačních technologií a alternativní komunikace (CITAK), vodoléčba a ergoterapie. V prvním patře je umístěna sesterna, společenská místnost a pokoje pro klienty odlehčovací služby. Ve druhém patře se nachází tři Chytré byty. 

Právě chytré byty mají naučit lidi s roztroušenou sklerózou pracovat s novou a moderní technologií. Jde například o chytré zásuvky nebo žárovky. Pomáhat jim bude vyškolený personál.  

„V CITAKu jsme propojili speciální pomůcky alternativní komunikace s běžně dostupnými komponenty, jako jsou chytré zásuvky nebo žárovky. Dříve bylo možné tyto pomůcky vyzkoušet pouze krátkodobě. Nyní je mohou klienti používat během svého pobytu v rámci Chytrých bytů,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu Kristýna Kolmanová z Odborné poradny. 

Otevření nového objektu odlehčovací služby Domova sv. Josefa je událostí, která přinese významnou změnu v péči o lidi s roztroušenou sklerózou v regionu. Díky moderním technologiím a odborné podpoře zaměstnanců se klienti budou moci lépe vyrovnat s nároky každodenního života. 

Poslední den sbírky se koná na webu www.problbounemoc.cz

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé postižení centrálního nervového systému mozku a míchy. Porucha imunitního systému, který zaměří činnost proti vlastnímu tělu. Propuká obvykle mezi 20. a 40. rokem života bez předchozích souvislostí. Způsobuje postupné ochabování svalstva. Dostupná léčba dokáže chorobný proces zpomalit nikoliv vyléčit. Je třeba ji poskytnout včas, protože zhoršení, které nemoc způsobí, může být nenávratné. 

Ohodnoť článek

Foto Domov sv. Josefa

Štítky domov, odlehčovací, roztroušená, skleróza, sbírka, Žirč, Trutnovsko, zdraví, veřejnost, podpora, byt, cyhtrý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední den sbírky. Pomozte budovat naději pro lidi s roztroušenou sklerózou v hradeckém kraji  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.