Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pilotní projekt nádob na zbytky jídla se rozjede na jičínských sídlištích

Rada města schválila pilotní projekt rozmístění speciálních nádob na rostlinný, biologicky rozložitelný odpad (bioodpad) na hlavních jičínských sídlištích. Tento krok představuje důležitý krok směrem k udržitelnosti a ekologickému zpracování odpadu ve městě.

První fáze projektu zahrnuje instalaci čtyř hnědých popelnic o objemu 240 litrů na místech v ulicích U Stadionu, Pod Lipami, Na Jihu a na nábřeží Irmy Geisslové. Tyto nádoby budou jasně označeny nápisem, aby občané věděli, co do nich patří a co nikoliv. 

Jak uvádí mluvčí města Jan Jireš, do popelnic na rostlinný bioodpad patří především zbytky potravin rostlinného původu, jako jsou zbytky zeleniny a ovoce, čajový odpad, kávová sedlina, slupky z brambor, tráva a větve. Naopak se v nich nesmí nacházet mastný odpad či zbytky jídel (gastroodpad). 

Po měsíci od zavedení pilotního projektu se provede vyhodnocení efektivity a zájmu občanů. Pokud bude zájem, radnice v Jičíně projekt rozšíří. Důležitým faktorem pro rozhodování bude také ekonomická a ekologická udržitelnost projektu.

Sběr bioodpadu bude zajišťovat organizace Technické služby města Jičína, stejně jako v případě ostatních druhů odpadu. Popelnice budou pravidelně vyváženy jednou týdně a odpad bude následně směřovat do kompostárny v lokalitě Popovice – Libec. 

Tento krok je v souladu s celkovou snahou města Jičín o zlepšení systému nakládání s odpady a přiblížení se k moderním a ekologickým standardům. V současnosti město Jičín sbírá bioodpad pouze od rodinných domů, kde je jeho produkce vyšší. Na rozdíl od Jičína provozují svoz bioodpadu i jiná města, jako Mladá Boleslav, Hradec Králové, Teplice nebo Kralupy nad Vltavou, nejen z rodinných domů, ale i ze sídlištních oblastí. 

Pilotní projekt nádob na rostlinný bioodpad je důležitým krokem směrem k udržitelnému rozvoji a ekologickému zpracování odpadu v Jičíně. Město se tak připojuje k řadě dalších měst, která aktivně pracují na snižování negativních dopadů na životní prostředí a zvyšování kvality života svých občanů. 

Ohodnoť článek

Foto Markéta Hamerníková

Štítky jídlo, pilotní studie, odpad, Jičín, biologicky rozložitelný odpad, projekt, sídliště, Pod lipami, Irma Geisslová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pilotní projekt nádob na zbytky jídla se rozjede na jičínských sídlištích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.