Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Archeopark Všestary zahájil sezonu. Představil expedici Monoxylon

Archeopark pravěku ve Všestarech na Hradecku dnes zahájil sezonu. Přišlo kolem 150 lidí, což správci archeoparku vzhledem k velmi chladnému počasí a dešti označili za dobrou návštěvu. V rámci programu pod názvem Cestou necestou se lidé dověděli například podrobnosti k expedici Monoxylon IV, při které loni v létě všestarští archeologové přepluli v dlabaném člunu Egejské moře.

Archeopark dnes nabídl přednášky, praktické ukázky všestarských experimentálních archeologů, dílny pro děti, ukázky pravěkých loveckých zbraní či ukázky stěhování menhirů, řekl ředitel archeoparku Radomír Tichý. Archeologové také připomněli letošní 125. výročí nálezu kostry mamuta v nedalekých Svobodných Dvorech, které jsou nyní městskou částí Hradce Králové.

Archeopark, který loni navštívilo asi 16.000 lidí, bude do 30. června otevřen o sobotách a nedělích od 10:00 do 17:00. Od července bude mít otevřeno denně mimo pondělí. Kvůli stavebním pracím na rozšíření expozic je zrušené parkoviště přímo u archeoparku. Lidé mohou auta odstavit na parkovišti u nedalekého bazénu. "Provoz samotného archeoparku stavba nijak neomezuje," uvedl Tichý.

Všestarští archeologové se proslavili námořními expedicemi Monoxylon v replikách pravěkého dlabaného člunu, kterými se snaží přispět k poznání šíření raných forem zemědělství ve Středomoří. Loni uskutečněná Expedice Monoxylon IV navázala na námořní výpravy v dlabaných člunech z let 1995, 1998 a 2019.

Všestarský archeopark leží asi sedm kilometrů severozápadně od Hradce Králové a návštěvníky od roku 2013 seznamuje s životem v pravěku prostřednictvím takzvané živé archeologie. Na metodách názornosti je založena atraktivita areálu. Svým zaměřením je jediným takto komplexně fungujícím archeoparkem v ČR. Kromě hlavní budovy s expozicí pravěku jej ve venkovní části areálu tvoří více než deset replik pravěkých objektů, včetně rondelu či neolitického domu.

Zřizovatelem všestarského archeoparku je Královéhradecký kraj spolu s Univerzitou Hradec Králové.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Expedice Monoxylon

Štítky ČR, archeologie, zábava, Všestary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeopark Všestary zahájil sezonu. Představil expedici Monoxylon  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.