Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Lídrem SOCDEM v hradeckém kraji opět Štěpán. Strana jedná o volební koalici

Kandidátku Sociální demokracie (SOCDEM) v Královéhradeckém kraji pro podzimní krajské volby opět povede bývalý hejtman a nynější starosta Rokytnice v Orlických horách Jiří Štěpán. Strana pro volby jedná o vytvoření koalice, kterou by vedle SOCDEM měly tvořit ještě hnutí Společně pro kraj (Sprok) a hnutí Rozvíjíme Hradec.

Štěpán podle něj bude i lídrem celé koaliční kandidátky. "Volebním cílem je získat přes pět procent hlasů a dostat se do krajského zastupitelstva," řekl předseda krajské SOCDEM a starosta Náchoda Jan Birke. Ve volbách v roce 2020 SOCDEM kandidovala v koalici se Zelenými a za 8,9 procenta hlasů koalice získala čtyři křesla v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu. Po volbách v roce 2020 skončila v opozici, předtím mezi lety 2008 až 2020 byla SOCDEM v čele kraje a měla hejtmana.

Historik a vysokoškolský pedagog Štěpán vedl kandidátku SOCDEM ve volbách v letech 2016 a 2020, hejtmanem byl mezi lety 2016 až 2020. Od minulých voleb je předsedou výboru pro hospodářský rozvoj a pracovní příležitosti krajského zastupitelstva. Starostou Rokytnice v Orlických horách je od loňského září.

Na dalších místech kandidátky SOCDEM a jejích koaličních partnerů by měla být místostarostka Jaroměře Marcela Holda, hradecký lékař Radek Mounajjed, radní Nechanic na Hradecku Petr Tichý a starosta Velichovek na Náchodsku Jiří Lebedinský. Birke by měl kandidovat na 16. místě. Při volbách v roce 2020 byl Birke na 25. místě a do zastupitelstva se dostal díky preferenčním hlasům.

Lídry pro krajské volby v hradeckém kraji již oznámila většina hlavních stran. Hnutí ANO povede starosta Hronova na Náchodsku a krajský zastupitel Petr Koleta. Lídrem koalice ODS, KDU-ČSL a Východočechů bude hejtman Martin Červíček (ODS). Koalici STAN, TOP 09, Hradeckého demokratického klubu a strany LES povede náměstek hejtmana Rudolf Cogan (STAN). Volební jedničkou Pirátů bude první náměstek hejtmana Pavel Bulíček.

Královéhradecký kraj vede od posledních voleb koalice čtyř subjektů složená z koalice ODS, STAN a Východočeši, Pirátů, Koalice pro Královéhradecký kraj (KDU-ČSL, VPM, Nestraníci) a Spojenců pro Královéhradecký kraj (TOP 09, HDK, LES). V opozici jsou hnutí ANO, koalice ČSSD a Zelených, SPD.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Jiřího Štěpána

Štítky ČR, volby, SOCDEM, kraje, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídrem SOCDEM v hradeckém kraji opět Štěpán. Strana jedná o volební koalici  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.