Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rychnov nad Kněžnou dostal zbývající miliony ze zkrachovalé Sberbank

Jedenáctitisícový Rychnov nad Kněžnou získal zpět i zbývajících zhruba 21 milionů korun, které měl ve zkrachovalé bance Sberbank. Peníze město dostalo na účet. Původně mělo město u Sberbank uloženo 81,5 milionu korun.

Z toho 60,6 milionu korun mělo na dvou spořicích účtech, které se městu podařilo vybrat již 24. února 2022 v den, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Zbylých 20,9 milionu korun mělo město u Sberbank uloženo na dvou vkladových účtech s měsíční výpovědní lhůtou. Výpovědi z těchto účtů radnice 24. února 2022 podala a banka je akceptovala.

Protože likvidátorka banky městu uznala i sankční úroky za nevyplacení vypovězených vkladů v termínu, vzrostla pohledávka města na 22,3 milionu korun. Z nich nyní město dostalo 95 procent, tedy 21,2 milionu korun.

"Tím ale celý příběh nekončí a dá se předpokládat, že město Rychnov nad Kněžnou v roce 2024 obdrží ještě další plnění, jehož výši ale v tuto chvíli nelze blíže specifikovat," uvedl starosta Jan Skořepa.

Radnice již předloni uvedla, že uváznutí peněz ve Sberbank chod města a jeho rozpočtové plány nijak neovlivní. Uložené peníze měl Rychnov nad Kněžnou v bance jako rezervu. Pro letošní rok má schválený rozpočet s výdaji 392,3 milionu korun, z nichž 81,5 milionu korun mělo jít na investice.

Soud prohlásil konkurz na Sberbank CZ koncem srpna 2022 poté, co Česká národní banka na začátku května pravomocně odebrala bance bankovní licenci. Kroky k odnětí licence zahájila ČNB 28. února 2022. Důvodem bylo zhoršení situace Sberbank CZ kvůli odlivu vkladů po zahájení ruské invaze na Ukrajinu.

Věřitelů banky je přes 15.300, měli by dostat zhruba 57 miliard korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Městské informační centrum Rychnov nad Kněžnou

Štítky ČR, správa, banky, Rychnov nad Kněžnou, Sberbank

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychnov nad Kněžnou dostal zbývající miliony ze zkrachovalé Sberbank  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.