Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Letní dětské tábory v hradeckém kraji zdražily jen mírně a rychle se plní

Ceny letních dětských táborů v Královéhradeckém kraji letos po skokovém zdražení v loňském roce vzrostly jen minimálně. U táborů pořádaných domy dětí a mládeže stoupá zájem o tematicky zaměřené, ve větší oblibě jsou takzvané příměstské tábory, na kterých děti nenocují. Rodiče o letních prázdninách často oba typy táborů, pobytové a příměstské, kombinují, vyplynulo z ankety ČTK. Každé léto se v kraji konají stovky letních dětských táborů, jejich počet se výrazně nemění.

Například královéhradecký Dům dětí a mládeže (DDM) má nyní pobytové letní tábory obsazeny zhruba ze 70 procent. "Zájem je standardní. Co se týče aktuálního zájmu o příměstské tábory, tak některé jsou obsazeny úplně, některé z 50 procent. Zájem o příměstské tábory roste. Ceny jsme zvedli minimálně," řekl ředitel hradeckého DDM Vojtěch Horák.

Týdenní pobytový letní tábor podle něj vyjde v průměru na 6000 korun a příměstský v průměru na 2000 korun. "Záleží na náplni táboru. Roste zájem o cílené a konkrétní aktivity, například o výrobu keramiky. I u pobytových táborů zaznamenáváme větší zájem, když jsou tematicky zaměřené. Všeobecně zaměřené tábory ustupují," řekl Horák.

I další oslovené organizace v kraji letos podražily jen nepatrně. Středisko volného času Déčko v Náchodě nabízí pobytové letní dětské tábory na týden za 3500 až 4400 korun, levnější jsou pobyty ve stanech. Týdenní příměstský tábor vyjde zhruba na 1900 korun. "Větší zájem je u nás o příměstské tábory, jsou plné z 90 procent. Pobytové tábory se plní pomaleji, ty jsou zaplněné ze 70 procent. Tábory musí mít téma, klesá zájem o všeobecně zaměřené," řekla ředitelka náchodského Déčka Kateřina Hiebschová. Tábory, které středisko pořádá, podle ní letos podražily nejvýše o pět procent.

Rada dětí a mládeže (RDM) Královéhradeckého kraje (KHK) sdružuje více než 15 organizací provozujících v regionu desítky letních pobytových dětských táborů. "Pobytové tábory jsou téměř vyprodané, zájem o ně byl loni touto dobou výrazně menší. Rodiče vyčkávali, co zdražování udělá s rodinnými rozpočty. Letos je to návrat k normálu, do doby před velkou inflační krizí," řekl Jan Navrátil z rady.

Tábory pořádané organizacemi zastřešenými RDK KHK podle něj mají odlišnou klientelu než tábory pořádané DDM, na které jezdí častěji děti spjaté s celoročními zájmovými kroužky v DDM. "Na rozdíl od nás mají proto větší poptávku po příměstských tematicky zaměřených táborech. Pobytové tábory děláme všeobecně zaměřené s tím, že každoročně se liší tematicky. Koncept tábora tak zůstává stejný, je v přírodě, aby se děti naučily klasickému tábornictví, jen to prožívají jednou jako indiáni a další rok třeba jako rytíři, podle tematického zaměření," řekl Navrátil.

Ceny za dvoutýdenní pobyt na táborech, které zastřešuje RDM KHK, se podle něj pohybují od 3500 do 4400 korun. "Oproti loňsku se ceny zvýšily zhruba o pět procent," řekl Navrátil.

Před minulými letními prázdninami pobytové tábory v kraji zdražily o 15 až 30 procent, příměstské méně. Výrazné zdražení loni souviselo se skokovým růstem cen energií a s vysokou inflací.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Adéla Cinková

Štítky ČR, rekreace, tábory, děti, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní dětské tábory v hradeckém kraji zdražily jen mírně a rychle se plní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.