Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ve Hradci Králové umřelo malé dítě s černým kašlem. Stav komplikovaly další infekce

Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové (FN HK) zemřelo novorozené dítě nakažené černým kašlem, jeho zdravotní stav komplikovaly další infekce. Dítě bylo na Dětskou kliniku FN HK přeloženo z jiné nemocnice v kritickém stavu.

"Neprodleně mu byla poskytnuta maximální specializovaná péče, bohužel na následky onemocnění zemřel. U novorozence byl diagnostikován černý kašel, jeho zdravotní stav navíc komplikovaly další infekce," řekl dnes na dotaz mluvčí hradecké fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Podle ředitele odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáše Fošuma je statisticky nejčastější příčinou úmrtí dětí do jednoho roku věku oboustranný zápal plic způsobený bakterií streptokokem. "Příčinou úmrtí bylo respirační selhání, sepse a oboustranná pneumonie," řekl novinářům. U dítěte lékaři kromě černého kašle a streptokoka diagnostikovali další infekce.

Podle údajů, které zveřejnil Státní zdravotní ústav (SZÚ) holčička mladší než měsíc zemřela 29. března a pocházela z okresu Ústí nad Orlicí. Ředitelka SZÚ Barbora Macková na tiskové konferenci uvedla, že oboustranný zápal plic, který byl jednou z příčin úmrtí, byl kombinací bakteriální a virové infekce.

První člověk nakažený černým kašlem, který letos v Česku zemřel, byl z Královéhradeckého kraje. Podle Státního zdravotního ústav (SZÚ) šlo o muže ve věku 62 let z okresu Náchod, který měl i další vážná onemocnění, zemřel 10. února. Nezemřel na onemocnění černým kašlem, ale na svá základní onemocnění, uvedli hygienici.

Počty nemocných černým kašlem v Královéhradeckém kraji, stejně jako v dalších krajích, rostou několik týdnů v řadě. Minulý týden krajští hygienici zaznamenali 54 nových případů, o pět méně v porovnání s týdnem předchozím. Od začátku roku to bylo v kraji celkem 234 případů černého kašle, za celý loňský rok jich bylo 17. V lednu hygienici zaznamenali čtyři případy, v únoru 49 a v březnu 181 případů. Podle krajských hygieniků nejvíce nemocných v regionu je hlášeno ve věkové skupině 15 až 19 let. Minulý týden přibylo v Královéhradeckém kraji 54 případů tohoto onemocnění, před tím 59, 42, 26, 20 a 18.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Canva

Štítky ČR, zdraví, černý kašel, úmrtí, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Hradci Králové umřelo malé dítě s černým kašlem. Stav komplikovaly další infekce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.