Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Hradec Králové

Nejlepším městem pro podnikání v Královéhradeckém kraji je Hradec Králové. Krajské město zvítězilo v 16. ročníku srovnávacího výzkumu Město pro byznys 2023. Druhý byl Broumov na Náchodsku a třetí Trutnov. Za roky 2022 a 2021 byl Hradec Králové druhý, v letech 2020 a 2019 vyhrál. Ve výzkumu, který zpracovává analytická agentura Datank, je zahrnuto 15 měst kraje, která mají status obce s rozšířenou působností. Výsledky dnes organizátoři vyhlásili v Hradci Králové.

Stotisícový Hradec Králové má v přepočtu na 1000 obyvatel největší počet ekonomických subjektů v kraji. "Navíc se v kraji tento počet meziročně nejvíce zvětšuje. Hradec Králové se může rovněž pochlubit velmi vysokým podílem firem s více než 250 zaměstnanci na celkovém počtu ekonomických subjektů," uvedli hodnotitelé. Nadprůměrná je v Hradci Králové bytová výstavba.

Rozvoji podnikání v krajském městě přispívá dobré dopravní spojení. Hradec Králové je v čele rozvoje elektromobility. Disponuje nejvyšším počtem dobíjecích stanic, přičemž jejich počet je regionálně velmi vysoký také při přepočtu na 100 firem. Radnice dává dostatek peněz do veřejné dopravy, sportu a kultury. Město bylo první v kritériu kvality webových stránek.

Město se podle náměstka hradecké primátorky Miroslava Hlouška (ODS) snaží podnikání podporovat. "Snažíme se nastavit ještě transparentnější pravidla pro podnikání. Město je zřizovatelem Technologického centra, které je přímo určeno pro podporu začínajících podnikatelů. Pravidelně se potkáváme s podnikateli," uvedl.

Sedmitisícový Broumov má v kraji nejvyšší podíl dotací na celkových příjmech. Ve městě jde nadprůměrně peněz do vzdělávání a do sociální péče. V Broumově je při srovnání s ostatními městy v regionu relativní dostatek volné pracovní síly. Broumov dosáhl velmi dobrého výsledku v testu elektronické komunikace, která prostřednictvím fiktivních podnikatelských dotazů ověřuje včasnost a kvalitu odpovědí odcházejících ze živnostenských úřadů.

Třicetitisícovému Trutnovu se daří udržovat ve vyvážené rovině nárůst počtu obyvatel s bytovou výstavbou, a to při relativním dostatku lidí na pracovním trhu. "Radnice se může pochlubit vysokou likviditou nebo finančními prostředky směřovanými do oblasti vzdělávání a kultury. Otevřenost radnice podtrhuje v rámci kraje vůbec nejvyšší počet úředních hodin," uvedli hodnotitelé.

Výzkum hodnotí města za uplynulý rok na základě 29 kritérií rozdělených do dvou oblastí, a to podnikatelské prostředí a přístup veřejné správy. Druhou oblast mohou radnice svým chováním ovlivnit. Výzkum srovnává po krajíc mezi sebou 205 obcí s rozšířenou působností a 22 městských částí Prahy. Vyhlašovatelem výzkumu je týdeník Ekonom.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Puš

Štítky Královéhradecký kraj, Hradec Králové, podnikání, výzkum, Broumov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejlepším městem pro podnikání je v Královéhradeckém kraji Hradec Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.